Két világ találkozása  ̶  Hajas Katinka és Szigetvári Andrea kísérletezése

Részt vettünk a két művész első együttműködésén, ahol szemtanúi lehettünk szobrászat és zene izgalmas találkozásának.

Február 14-én a rezidenciaprogram hallgatókból álló kommunikációs stábjával megtekintettük Hajas Katinka szobrászművész és Szigetvári Andrea zeneszerző első kollaborációját, ami az Építőanyagok Tanszék Laboratóriuma előtti udvaron zajlott. A szobrászat és zene fúziójára eredetileg az épületen belül került volna sor, de a szomszédos terem hangzavara miatt inkább a szabadban kísérleteztek a művészek.

Az alkotói folyamat úgy nézett ki, hogy a földre rakott téglákra ráfektettek egy fémlapot, aminek a tetejére ráhelyezték a 3D-s nyomtatóval kinyomtatott betonformát. Az eredeti terv az, hogy a  betonforma motorizált, imbolygó mozgást fog végezni  ̶  mondta el Halász György adjunktus, a szobrászművész témavezetője. Az imbolygást imitálva Hajas Katinka  ̶  aki az installációjával a bűntudat és a szégyen témakörére reflektál  ̶  megmozgatta a 30 kg-os betontárgyat, ami a fémlemezen való súrlódás következtében egyedi hangokat adott ki.

Szigetvári Andrea eközben rákötötte a hangosítást a fémlap aljára, az így keletkező zörejeket pedig rögzítette. Ez még csak egy próbafelvétel volt, a zeneszerző célja az, hogy újabb felvételeket készít az installáció végleges fémlemezeinek hangjairól. Az így keletkező audiotartalmakat felhasználja majd a rezidenciaprogram keretében készülő zenei művében, ami a mesterséges intelligencia zeneszerzésben való alkalmazására épül.

A művészek láthatóan az ötletelés fázisában voltak: szabadjára engedhették kreativitásukat. Megvitatták, hogy milyen vastagságú legyen a fémlap, ugyanis ez befolyásolja a szobor által generált hangokat. Ezután felmerült, hogy a fémlemez formáját módosítanák, annak közepén egy tölcsérszerű alakot alakítanának ki, amiben mozoghatna a betonforma, ezt azonban hamar elvetették. Végül az installáció lehetséges megvilágítása is szóba került. A közös kísérletezés végeredménye a június 8-i zárókiállításon, illetve koncerten lesz látható-hallható a BME K épületének aulájában.

Palkó Bálint

Fotók: Daubek Adél, Magyar Inez