Zárókiállítás az alkotás és szorongás határán

Június 8-án lezárult az idei BME rezidenciaprogram, amelynek keretében a két rezidens művész, Szigetvári Andrea és Hajas Katinka mutatta be munkáit a nagyközönségnek. Gács Anna programvezető és Czigány Tibor rektor köszöntője után Dragomán György író nyitotta meg az eseményt.

Dragomán György saját rezidenciprogramokkal kapcsolatos inspiráló tapasztalataival nyitotta a szöveget, aztán egy olyan új novellát olvasott fel, amrelybe beleszőtte Szigetvári és Hajas műveinek elemeit. A rezidensek közül először Szigetvári Andrea mutatta be az elmúlt 10 hónap eredményét: a Korpusz-kísérletek című alkotást. A művész elmesélte, hogyan jutott el a koncerten megszólaló mű megalkotásáig különböző korpuszok felhasználásával. Az előadásban Seleljo Erzsébet szaxofonművész és a Szigetvári Andrea vezérelte számítógép feleselt egymással. A korpuszból épp megszólaló hanganyagot a kivetítőn színek jelezték. A másik rezidens, Hajas Katinka kinetikus szoborinstallációja, a Szorongásmalmok is szerepet kaptak Szigetvári Andrea munkájában: a mozgó szobrok által őrölt homok hangja beépült az interaktív kompozícióba.

Ezután Hajas Katinka mutatta be alkotását. A mű mozsárszerű elemei 3D betonnyomtatással készültek. Az anyagválasztás szorosan kapcsolódott az alapötlethez: mint elmondta, a szorongásról a masszív és nehéz beton jutott eszébe: így ötvözte a technológiát az érzelmekkel. Hajas Katinka elmondása szerint a struktúra elvitte volna a figyelmet magáról a műről, ezért igyekezett elrejteni a technológiai részeket, azaz a 3D nyomtatás nyomait és a szobrokat mozgató motort és elektronikát. A bemutató során azonban levette az egyik betonmozsár fedelét, és részletesen megmutatta a megnyitó résztvevőinek a technológiai megoldásokat. Emellett egy videó is része volt a kiállításnak, amely a szorongástól való megszabadulás mozgóképes metaforája: a videóban egy fekete festékkel töltött jégdarabot láthattunk, amely az emberi test melegétől lassacskán felolvadt.

A zárókiállítás az alkotás és a szorongás határán mozgott, bemutatva, hogyan lehet az érzelmeket és a technológiát művészeti formában megjeleníteni. A kiállítás látogatói elgondolkodtató és kreatív művekkel találkozhattak, amelyek hosszú ideig emlékezetesek maradnak.

A kiállítás kétnyelvű katalógusa a művek részletes ismertetésével letölthető innen.

Palkó Bálint képei a kiállításról:

Cseh Bianka