Művészet és tudomány a közösség érdekeiért

A frankofón régiókban mindig is nagy hangsúlyt fektettek a művészet ápolására. Kanadától Európán át Észek-Afrikáig számos művészeti rezidenciaprogram került megrendezésre az elmúlt években, napjainkban is nagy az igény művészek és tudósok magas szintű együttműködésére. Hogyan kerül közös nevezőre művészet és tudomány? Milyen társadalmi üzenettel bír egy rezidenciaprogram? Vegyünk sorra néhány példát. 

A franciaországi Sorbonne Egyetem idei rezidenciaprogram-felhívása olyan alkotóknak szól, akik a digitális művészetben jeleskednek. A rezidencia – az ilyen programok esetében a megszokott módon – segíti a művészt a tudományos közösségbe való integrálódásban. Anyagi és humán erőforrást is biztosít az alkotónak, akinek munkásságát népszerűsíti az egyetem partnerein keresztül – írja a felhívás. Meghatározott időn keresztül a művész és az egyetem tudósai együtt dolgozhatnak. A digitális művészet pedig számos érdekes témát vet fel. Gondolhatunk akár a bio- és robotművészetre, valamint a videójátékok színes világára.

forrás: https://www.digitalmeetsculture.net/

A marokkói Rabati Francia Intézet számos rezidenciaprogrammal rukkolt már elő. Idei résztvevői között fotográfus, színész, festő, táncos is van. A művészetin túl más kulturális és tudományos rezidenciaprogramokat is meghirdetnek. A művészet és a tudomány összehangolása mellett számos társadalmi célt is zászlójára tűz az észak-afrikai ország francia intézete: ilyenek a vallási kérdések, nemek közti egyenjogúság és a francia ajkú lakosság Marokkóval való jó kapcsolatának ápolása – olvasható az intézet honlapján

Mi mindenre jó tehát egy művészeti rezidenciaprogram? Lehetőséget biztosít feltörekvő művészeknek, hogy nyilvánosságot kapjon munkásságuk. A tudomány színesebb és a laikusok számára is élvezhetőbb lehet azáltal, hogy egy festmény, fénykép vagy egyéb alkotás testesíti meg. A helyi közösségeket, intézmények közönségeit események, kiállítások és programok kovácsolhatják össze. Végül a társadalom – olykor igen kényes – aktuális feszütlségeit is békésen, igényesen és magas színvonalon tárgyalhatják művészek és tudósok. 

Vasvári Magor

Kiemelt kép: Sorbonne Egyetem