A 2023-24 évi magyar pályázatok nyertesei

Megszületett a zsűri döntése: a 2023-24-es tanvére kiírt 10 hónapos pályázat nyertesei: Hajas Katinka szobrász, aki az Anyagtan, anyagszerkezet című témán fog dolgozni Dr. Halász György támogatásával, és Szigetvári Andrea zeneszerző, akinek a témája a Mesterséges intelligencia, zene és szerzői jog, témavezetői Grad-Gyenge Anikó és Forstner Bertalan lesznek. A METU művészeti szakos hallgatóinak kiírt három hónapos pályázatot a divat- és textiltervező mesterszakos Vranek Hedvig nyerte. Ő Károlyi Györggyel fog dolgozni Az elfogyó káosz átmeneti bája című témán.

Kicsiny Balázs, a zsűri elnöke a következőképpen mutatta be a győzteseket:

Hajas Katinka képzőművész alkotói tevékenységét meghatározza a kísérletező szellem, különböző művészeti médiumok anyaghasználatának, térértelmezésének, műfaji határainak vizsgálata.  Az anyagtan, anyagszerkezet kutatási témára benyújtott BME Művészeti Rezidenciaprogram pályázata a makro, mikro és nano világ vizsgálatával kíván művészeti és kollaboratív projekteket létrehozni,  megosztani alkotói tapasztalatait szemináriumok, workshopok formájában a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés Tanszék kutatói közösségével.

Szigetvári Andrea zeneszerző, egyetemi docens, az elektroakusztikus kortárszene hazai és nemzetközi szaktekintélye, oktatója. Mesterséges intelligencia, zene és szerzői jog kutatási témára benyújtott BME Művészeti Rezidenciaprogram pályázata a mesterséges intelligencia felhasználását kívánja kutatni a zeneszerzés elméletében és gyakorlatában. Pályázatának szintén fontos eleme együttműködés kialakítása a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a BME diákjai és oktatói között.  

Vranek Hedvig divat-és textiltervező,a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának mesterszakos hallgatója.  Az elfogyó káosz átmeneti bája kutatási témára benyújtott BME Művészeti Rezidenciaprogram pályázatában olyan kísérleti, műalkotásnak is tekinthető ruhát kíván tervezni, amely az emberi test által generált mozgást és a ruha kapcsolatát tárgyiasítja. Alkotói tevékenyégének elméleti hátterét a BME Természettudományi Kar, Nukleáris Technikai Intézet kutatásaira alapozná.   

Időközben megjelent az Európai Unió művészeinek szóló pályázati kiírás is, amelyre 2023. július 31-ig lehet pályázni. A külföldi művész 2024 tavaszán tölt majd a BME-n egy hónapot.

Kép: Jill Wellington, pexels.com