Hagyományos és digitális technológiák párbeszéde – Javier Aparicio Frago portréja

Javier Aparicio Frago spanyol művész többféle területen szerzett diplomát alap-, illetve mesterfokon. A zene, a képzőművészet és az új technológiák világának összekapcsolása későbbi munkásságát is meghatározta. Doktori fokozatát Madridban, az Universidad Carlos III de Madridon szerezte. A képzőművész a Fraktálok világa témához fog kapcsolódni a BME rezidenciaprogramjában.

A spanyol művész kiállításai világszerte megtekinthetőek voltak Dél-Koreától egészen Budapestig. 2024 tavaszán pedig a Műegyetemmel fogja elkezdeni munkáját: Bárány Balázzsal, Molontay Rolanddal és Simon Károllyal a Sztochasztika Tanszékről.

TimeLine. SpaceBA. SewoonArt Bridge. Seoul, South Korea. (2019)

Javier Aparicio Frago több olyan projektben is részt vett, melyek a kiterjesztett valósággal foglalkoztak. Több helyen tanított, jelenleg az Escuela Municipal de Arte Dramático-ban (Madrid egyik színművészeti iskolája) tart hang- és testbeszéd tréninget. Korábban más tantárgyakat is tanított ugyanezen az egyetemen, illetve megfordult az Istituto Europeo di Designban is, ahol művészetet és digitális kultúrát tanított.

Land04 (2020) Acrylic on paper 50×70 cm, LandScript04Series 2880×1642px (2023)

Landscripts című munkája Budapesten is megtekinthető volt 2023 szeptemberében. A multimediális kiállítás 2019 és 2023 között készült művein alapult, és olyan képzeletbeli tájakat mutatott be a nézőknek, amelyek írásrendszerekből, aszemikus szkriptekből épülő fizikai és virtuális szférát teremtenek. Ahogy ebben a kiállításban is, munkásságában általában meghatározó a hagyományos technikák és a digitális technológiák közötti párbeszéd, az organikus és a mesterséges motívumok metszéspontjának kutatása. Ebben az összeolvadásban az analóg és a digitális egyesül, teremtve egy különleges birodalmat, ahol a betűk és szimbólumok már nem csupán üzenetek hordozói, hanem olyan építőkövei egy dimenziónak, amelyet a művész és a néző együttesen alakítanak ki a valóság és a képzelet segítségével.

Mint a jelentkezésében elmondta, a rezidenciaprogram során az a célja, hogy elmélyüljön a fraktálgeometria elméletének és vizuális reprezentációjának lenyűgöző birodalmában. Már egy korábbi rezidenciaprogramja során, 2002-ben a madridi MediaLabban elkezdte a fraktálkompozíciókkal való kísérletezést. Ezek a kompozíciók, amelyeket a Zaragozai Egyetemen állított ki, virtuális és városi tájak felhasználásával készültek.

Szőnyi Franciska

Kiemelt kép és fotók: Javier Aparicio Frago