A művészet forradalma?

Mostanában nagyon sok figyelmet kapnak azok a műalkotások, amelyek digitális kóddal rendelkeznek, nem helyettesíthetők és nem másolhatók, másnéven az NFT-k. De mik ezek a kézzel meg nem fogható, már-már misztikusnak ható művek, amik megosztják a művészeket és lángra lobbantják az internet összes felhasználóját? A művészet forradalma vagy gazdagok múlandó hóbortja?

Az NFT egy olyan digitális alkotás, amelynek a tulajdonjoga blokkláncon rögzített, mindenki számára elérhető, így bárki ellenőrizni tudja, hogy kié az adott kép, vagy mikor készítették. Ez azért fontos, mert mi, emberek szeretjük az eredetiséget, a megkülönböztethetőséget. A nagy festők híres munkáit is többre becsüljük, mint egy ugyanolyat, mert az ugyanolyan az sosem lesz egyenlő az eredetivel. Szükségünk van a történetre a festmény mögött, a művészre a műalkotás mögött. Az NFT-k ugyanannyira egyediek, mint a festmények, csak könnyeben ellenőrizhető, hogy ki a tulajdonos, míg a hagyományos művészeti ágakban hosszas folyamatok eredménye az, hogy a festmény ahhoz a festőhöz tartozik-e, aki feltételesen megalkotta. Nemcsak vizuális alkotások lehetnek NFT-k, léteznek hangok, zenék és szobrok is.

Bored Apes – A leghíresebb NFT-k jelenleg

A művészvilágban nagy vita alakult ki az NFT-kkel kapcsolatban, van, aki a művészet jövőjét látja bennük, van, aki csak a pénzkeresés és a „lottózás” egy fajtáját vizionálja. Egy biztos, mindenképpen meghatározó technológiai „újítás” ez, ami jelenleg nagyon népszerű, hiszen az NFT-k valójában kriptovaluták, aminek hatalmas piaca lehetővé teszi, hogy bárki (akinek van elég pénze) részese legyen egy olyan dolognak, ami eddig csak nagyon keveseknek jutott ki.

A kriptovaluták is hasonlóan működnek, mint a megszokott pénznemek, ha van két darab 100 Ft-os érménk, vagy van két darab Bitcoin-unk, akkor azok teljesen megegyeznek, minden tulajdonságuk ugyanaz. Viszont, ha van két NFT-nk, azok értéke sosem lesz egyenlő.

Az NFT-k mellett szól, hogy a digitális térben léteznek, ezért mindenki által, bármikor megtekinthetők, művészeti hatásuk minden emberen nyomot hagyhat, aki rendelkezik internethozzáféréssel. Sokan azt kritizálják, hogy a piaci tényezők miatt a művészet hátrébb szorul, és az alkotások értékét kizárólag a pénz mennyisége határozza meg. A művészetfilozófia következő nagy kérdése, ami valójában eddig is létezett, most itt áll előttünk: Függ-e a művészeti alkotás értéke attól, hogy digitális?

Fülöp Anna

Képek forrása:

pexels.com

itcafe.hu