A sokszínű Lego House

A Lego House nem csupán egy hagyományos múzeum, hanem egy olyan hely, ahol a látogatók játszhatnak, alkothatnak és közben megismerhetik a Lego történetét. A múlt és a jelen találkozik, közben a jövő is formálódik, mely összekapcsolja a technológia fejlődését a kreatív gondolkodás erejével, és inspirálja a látogatókat a saját építőkockáikból épített világuk megalkotására.

Az épület Dánia szívében, Billund városában található, közvetlenül a Lego vállalat székhelye mellet. A többemeletes létesítmény hatalmas Lego-kocka formákból épül fel. A mínusz elsőn található a múzeum, ahol a játék történelméről tudhatunk meg többet. A cég alapítója Ole Kirk Christiansen először fa játékokat készített, majd 1934-ben kezdett el műanyaggal dolgozni, mivel ez olcsóbb alapanyagként szolgált. Tíz évvel később a Lego megvásárolta az első fröccsöntő gépét, amelyet ipari mennyiségű műanyag alkatrészek gyártására használnak. A folyamat a fröccsöntés elvén alapul, amely során nyersanyagot olvasztanak, majd nyomás alatt befecskendezik egy formába, amelyben később megdermed. Az első kockáknak az alja teljesen üres volt, tehát lényegében csak egymásra lehetett őket rakni, nem pedig összeilleszteni, így a felépített alkotások hamar szétestek. 1958-ban, amikor az alapító fia vette át a céget, az akkoriban felfedezett ABS polimert kezdték el használni és létrehozták azokat az ikonikus építőkockákat, amelyek a mai napig alapul szolgálnak. A cég számára újabb jelentős lépés volt a Lego gumikerekek kifejlesztése, amelyekhez fröccsöntött műanyag felnit, speciálisan kialakított tengelyt és egy meghatározott gumikeverékből készült gumiabroncsot kellett létrehozni.

Az első műanyagból készült szett és Lego figura forma

A földszint és az első emelet rengeteg technológiai újítást mutat be. Ilyen a robotikával kapcsolatos interaktív játék, amely során a látogatók Legoból felépítenek egy robotot, majd azt irányítani és mozgatni is tudják. Továbbá a kockákból kirakott figuráink is életre kelhetnek, ehhez számos informatikai eszközt alkalmaz a Lego House. A vendég felépíti legóból a karaktert, a beolvasó alá teszi, majd a program animálja, hogy hogyan is nézne ki élőben és hogyan mozogna. A gyerekek kedvence pedig a múzeumi étkezés, amely során Lego kockákból összeállítanak bizonyos formákat, amelyeket ezután az étteremben átalakítanak igazi ételekké.

A múzeum negyedik emeletén találhatóak a legnagyobb kiállítási darabok az épületben, ilyen a három darab óriás méretű T-rex, amelyek majdnem három méter magasak. Az összes dínót másfajta Lego szettek inspirálták, ezzel is bemutatva, hogy milyen sokféleképpen használhatók fel az elemek. A Lego City a másik hatalmas mű, amely nem csak részletgazdag, hanem interaktív is. A pizzafutártól a mozgó sífelvonóig minden megtalálható a városban.

A Lego művészettel való kapcsolata alapvetően azon tulajdonságaiban rejlik, amelyek lehetővé teszik az ötletek megvalósítását és a kreatív kifejezést. Az építőkockák sokfélesége és változatossága biztosítja a felhasználók számára, hogy különböző módon kombinálják és rendezzék őket, létrehozva egyedi és gyakran lenyűgöző alkotásokat. Ahogyan egy festő a vásznon kifejezi magát festékkel, úgy a Lego művész is a kockák és alkatrészek palettáját használja arra, hogy átadja érzéseit és gondolatait. Így a Lego nem csupán egy egyszerű játék, hanem egy olyan művészeti eszköz is, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy kreatívan kifejezzék magukat és inspirálják egymást a világ szépségeinek megosztására és felfedezésére.

Mátyási Brigitta