A technológia mint zenei anyanyelv – Szigetvári Andrea portréja

Szigetvári Andrea a Mesterséges intelligencia, zene és szerzői jog téma nyertes pályázója zeneszerző, a Zeneakadémia docense. Elektronikus, elektroakusztikus és számítógépes zenével foglalkozik. Kutatóként és művészként is az foglalkoztatja, hogy hogyan lehet kitágítani a zenei alkotó- és előadóművészet lehetőségeit a technológia használatával.

Tanulmányait Varsóban végezte a Fryderyk Chopin Zeneakadémián zenei rendezés szakon. 2013-ban DLA fokozatot szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 1997-től itt egyetemi docens, az elektroakusztikus zeneszerzés oktatója. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Lengyelországi tanulmányain kívül is sok nemzetközi tapasztalatot gyűjtött, például Párizsban folytatott tanulmányutakat az IRCAM-ban, illetve vendégkutatóként és zeneszerzőként volt többek között a Brooklyn Egyetemen, Stanford Egyetemen, a kanadai Victoria Egyetemen és  a karlsruhei ZKM-ben . A hazai kísérleti zenei műhelyek jóformán mindegyikéhez kapcsolódott: dolgozott például a Hungaroton munkatársaként, a Zenetudományi Intézetben, elektroakusztikus és számítógépes zenei tárgyakat oktatott a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Több fesztivál koncertsorozatainak és kurzusainak szervezője.

Műveivel számos díjat nyert: például az AVIFF Cannes Art Film Festival II. díját a Transitus Angeli c. film zenéjéért, a Bourges-i Elektroakusztikus Zenei Verseny hangzásművészet kategóriájának fődíját a Mandala c. műért, és ugyanitt a multimédia kategóriájának fődíját A kagyló és a lelkész c. rövidfilm hangdizájnjáért. Magyarországon megkapta az Artisjus díját a kortárszenei szervezés területén folytatott munkájáért.

A rezidenciaprogramra benyújtott pályázatának kutatási témája a technológia, a mesterséges intelligencia használata a zeneszerzésben és a szerzőség megőrzésének mikéntje ezen folyamatban. Továbbá célja, hogy a BME oktatói és diákjai aktívan együttműködjenek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatóival és diákjaival.

Szigetvári Andrea néhány munkája:

PeanoPiano:

https://drive.google.com/file/d/1n0OhpFKpbnm4emRJEVw4P2hJaeXGOCfM/viewusp=sharing

Marhakaralábé kantáta:

https://www.youtube.com/watchv=hgpQlsmBVAI&ab_channel=longmusicproduction

VoiceTwist:

https://vimeo.com/464295805

Swinging Door:

https://www.youtube.com/watch?v=aDegWHUXw1Y&ab_channel=AndreaSzigetvari

Demjén Orsolya

Kiemelt kép: Belicza László