A test, a ruha és a fenntarthatóság – Vranek Hedvig portréja

Vranek Hedvig a Budapesti Metropolitan Egyetemen jár divattervezés mesterszakra. Már a középiskolát is művészeti gimnáziumban végezte, utána pedig a METU kézműves tárgykultúra alapszakjának hallgatója volt. Terveiben az anyaggal, a jelentéssel, az esztétikummal és a funkcionalitással kapcsolatos kérdések egyforma súllyal vannak jelen, és nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát és fenntartható divatra.

Kreativitásával és elhivatottságával már most kiemelkedik a divatiparban, számos tanulmányi és szakmai sikert ért el, és szerteágazó tapasztalatával egyre jelentősebb szerepet tölt be a divat világában.

Az elmúlt években számos olyan lehetősége adódott, amelyek elismerést hoztak számára, 2021-ben például Lélek-zek landart című kiállítása volt megtekinthető a Martonvásár Galériában. Ezen kívül részt vet a Trafó Élő-tér pályázaton, ahol csoportosan hetedik helyen végzett, az MNG-Art Deco divatbemutatón, a 36. OTDK Craft I. szekcióban pedig 2. helyezett lett.

A szakmai gyakorlatok során Vranek Hedvig értékes tapasztalatokat szerzett: a Je Suis Belle-nél 2020-ban és a Daalarna Kft.-nél 2021-ben. Asszisztensként részt vett a Budapest Central European Fashion Week backstage munkálataiban 2021-ben. Ezek a gyakorlatok lehetőséget adtak számára, hogy közelebbről megismerje a divatipar működését.

A rezidenciaprogram művészeként „Az elfogyó káosz átmeneti bája” témakörben fog dolgozni Károlyi Györggyel.  A sokoldalú művész a program keretein belül olyan ruhát szeretne készíteni, amely nem egy mindennapi utcán hordható darab, hanem inkább egy olyan művészeti jellegű alkotás, „objekt-ruha”, amelyen keresztül az emberi test által generált mozgás és a ruha kapcsolatát tudja majd vizsgálni.