Amikor a hangból szobor lesz – a VOICE GEMS projekt

Harry Yeff az emberek hangját digitális szobrokká alakítja. Amióta világ a világ, az emberek mindig is fizikai tárgyakon keresztül emlékeztek emberekre, eseményekre. A számunkra kedves hangokra hogyan fogunk emlékezni? Erre a kérdésre nyújt választ Harry Yeff ötlete.

Házasságkötéskor gyűrűt húzunk szerelmünk ujjára, barátainkra, fontos eseményekre pedig fényképek alapján emlékszünk. Ahogyan eddig mindig megtaláltuk a módját, hogy az érzéseinket tapinthatóvá formáljuk, ugyanúgy szeretné Harry Yeff a hangunkkal is tárgyiasítani. Partnerével, Trung Baoval dolgozta ki a VIOCE GEMS projektet, ami emberek hangját rögzíti és digitális szobor formájában jeleníti meg az egyedi hullámhosszakat.

Az emberi hang

Az emberi hang hihetetlenül érzékeny és erőteljes, lehetővé teszi számunkra, hogy kommunikáljunk és kapcsolódjunk egymáshoz, valamint hogy empátiát és érzések széles skáláját fejezzük ki. Mi emberek, igazán egyediek vagyunk az élőláyek között, mivel verbálisan kommunikálunk nyelveken keresztül. A tudósok nem biztosak abban, hogy az emberek mikor beszéltek először, a feltételezések között hatalmas eltérések vannak: egyes elképzelések akár 2 millió éves történetet is tulajdonítanak a nyelvnek, mások kevesebb mint 100 ezer évvel ezelőttre datálják az emberi nyelv keletkezését. Napjainkban, amikor világszerte közel 8 milliárd hang szólal meg, és világszerte 6500 azonosított nyelvet beszélnek, egyértelmű, hogy az emberi hangot érdemes ünnepelni és valamilyen formában megörökíteni.

Sokszor természetesnek vesszük a hangunkat. Kinyitjuk a szánkat, és egyből képesek vagyunk szavakat, mondatokat, értelmes gondolatokat formálni. Ritkán gondolunk rá, milyen különleges hangszer az emebri hangképző szervrendszer: a természet egyik legnagyobb vívmánya.

A VOICE GEMS lehetővé teszi a hang 3D digitális drágakövekként való megőrzését. Több mint 200 000 részecskét farag ki ujjlenyomat-szerű hangadatok alapján, melyek meghatározzák a drágakövek színét és formáját. A 2022-es kiállításon a látogatók QR-kódok segítségével hallgathatták meg az egyedi drágakőszobrok kiindulópontjaként szolgáló hallhatatlan hangokat.

Kép forrása: Harry Yeff Instagram

Harry Yeff így nyilatkozott: A VOICE GEMS új módot teremt a hangok és hangjelenségek összegyűjtésére és megőrzésére. „Használtuk már eljegyzési gyűrű helyett, a segtségével megőriztünk első és utolsó szavakat, és hanggenerált drágakövekkel tisztelegtünk a bolygó legkülönlegesebb elméi előtt. Az emberek új utakat keresnek arra, hogy a technológiát a legalapvetőbb emberi tapasztalatok kifejezésére használják. A VOICE GEMS a kapcsolatteremtés új módszere.”

Zakariás Fanni

Kiemelt kép forrása: euronews.com