Emberi testek közszemlére téve

2022-ben Budapestre is eljutott a világ egyik legsikeresebb kiállítása, a Body Worlds. A tárlatot az Etele plázában lehetett megtekinteni, több mint 1200 m2-en 3 hónapon keresztül. De mi is az a Body Worlds és miért ilyen népszerű?

A különlegessége talán annak is köszönhető, hogy az ú.n. plasztinációs eljárásnak köszönhetően valódi emberi testeket láthatunk a kiállítótérben. Az eljárást és a Body Worlds kiállítást Prof. Dr. Gunther von Hagens találta fel 1977-ben. Az első kiállítás 1995-ben nyílt Tokyóban, azóta több mint 50 millió látogatót vonzott a vándortárlat. Látható volt Ázsiában, Európában, Amerikában és Afrikában is. A Body Worlds az anatómiáról, fiziológiáról és egészségről tájékoztat bennünket, betekintést nyújt az emberi test szerkezetébe és magyarázatot ad a szervek működéséről, funkcióiról. Külön figyelmet kap az egészséges és a beteg szervek különbségének bemutatása, például egy egészséges tüdő összevetése egy dohányos tüdejével, azaz egyfajta nevelő célzat.

Sok izgalmas és nyugtalanító kérdést vet fel ez a kiállítás, főleg az, hogy nemrégen még élő emberek holttesteit láthatjuk kiállítva. Van, akit a halál és a beteg test tabujával való szembesülés sokkal, de még inkább foglalkoztatja az embereket az erköcsi probléma, hogy látványossággá tehető-e a halott test. A szervezők mindenesetre megnyugtatnak afelől, hogy a felhasznált testek „tulajdonosai” életükben megadták az engedélyt. A kiállítás egyszerre művészi és tudományos, ugyanakkor annyira profi, hogy az ember gyakran elfeledkezik arról, hogy a tárlókon látott testek egykor iskolába jártak, családot alapítottak, naponta bejártak a munkahelyükre. Az alkotók nem törekedtek olcsó rémületkeltésre, a látogatók sokkolására, nem szellemvasútat építettek, hanem egy addig alig ismert eljárással emberi testek segítségével tájékoztatják a nézőket. A kiállítás egyedi, különleges és nagyon informatív.

Kukuts Csillu

kiemelt kép forrása: https://colore.hu