Boruzs Ádám és Kocsi Olga lesznek a BME első rezidens művészei

Megszületett a BME Művészeti Rezidenciaprogram pályázatának eredménye. A 80 beérkezett pályázat közül a zsűri Boruzs Ádámét és Kocsi Olgáét választotta ki, ők dolgoznak együtt tíz hónapon keresztül a BME kutatóival és hallgatóival. Decemberben egy kiállításon fogják bemutatni az együttműködés inspirálta munkáikat.

Kicsiny Balázs képzőművész, a zsűri elnöke a következőképpen indokolta a döntést:

„Kocsi Olga multimédia-művész rendkívül aktív, magas színvonalú alkotói tevékenységet folytat, amely a kreatív designtól a kísérleti mozgóképen át a performanszig terjed. Kocsi Olga alkotói és kutatói munkásságát az utóbbi években meghatározza a technológiával való kísérletezés, ezen belül a mozgás folyamatainak rögzítése, valamint a mozgás és a fotográfia médiumának vizsgálata, ami szoros kapcsolatot mutat a BME Művészeti Rezidenciaprogram kiírásában szereplő Mozgás – művészet című kutatási témával. Kocsi Olga nyertes pályázata művészeti és tudományos szempontból megalapozott együttműködésre ad lehetőséget a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Mozgáslaboratóriumával.”

Kocsi Olga: VR Lada, részlet

„Boruzs Ádám a festészet, a videoművészet és az installáció műfajában alkot, a vizuális és audiovizuális érzékelés határterületeit kutatja. Videoinstallációinak témája az áramlás, különböző hullámok viselkedésének ábrázolása, filozófiai értelemben meditáció az anyag, a tér és az idő összefüggéséről. Pályázata két témához is kapcsolódik: az Áramlások szépsége: a flow élmény és a Műszaki színtan címűekhez. Akár a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatásába kapcsolódik be, akár a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszékébe, az együttműködés kiválóan szolgálja majd a BME Művészeti Rezidenciaprogram célkitűzéseit, a tudományos és a művészeti kutatás egymást segítő és kiegészítő együttműködését.”

Boruzs Ádám: Correlation 06, részlet

Hamarosan indul az együttműködés a művészek és a kutatók, diákok között. A találkozókról itt a blogon is rendszeresen tudósítunk majd, és nemsokára interjút olvashatnak a zsűri elnökével és a nyertes képzőművészekkel is, illetve megismerkedhetnek pályázatuk részleteivel. A művészek maguk is ezeken a hasábokon fognak beszámolni a közös munka fejleményeiről.