Divat és adatvédelem – Ruhadarabok az arcfelismerés ellen

A mai világban az adat fontossága felértékelődött. A Cap_able olasz divatmárka a magánélet fontosságára hívja fel a figyelmet, a biometrikus felismerő kamerák visszaélése elleni védelem fontosságára helyezi a hangsúlyt, mivel ez a probléma egyre inkább jelen van mindennapi életben, világszerte érinti a társadalom tagjait. Azért fontos ezzel foglalkozni, mert ha figyelmen kívül hagyják a problémát, akkor az egyén jogai, beleértve a véleménynyilvánítás, az egyesülés és a szabad mozgás szabadságát a közterületeken, sérülhetnek.

Emberek milliói járnak nap mint nap a városok utcáin. Egy ilyen egyszerű cselekedet mint az utcán való sétálás valójában tömeges megfigyelésnek és biometrikus adatok tömeges gyűjtésének teszi ki őket anélkül, hogy tudnának róla. Az arckép éppúgy a biometrikus adatok kategóriájába tartozik, mint az ujjlenyomat vagy a DNS. Míg azonban az ujjlenyomathoz való hozzáféréshez beleegyezést kell kérni, addig az arcképeket a magán- és állami szereplők könnyen összegyűjthetik anélkül, hogy beleegyezést kellene kérniük. A Cap_able úgy döntött, hogy elindítja az első olyan divatkollekciót, amely innovatív kötött ruhadarabokból áll és amely képes megvédeni viselőjének biometrikus adatait.

A Cap_able gondolata 2019-ben, New Yorkban fogalmazódott meg, amikor a Cap_able alapítója és vezérigazgatója, Rachele Didero a Fashion Institute of Technology tanulója, a UC Berkley egyik mérnökével a magánéletről és az emberi jogokról folytatott beszélgetést. Ebből született meg a divat és a csúcstechnológia ötvözésének ötlete.

A Cap_able első kollekciója a Manifesto Collection, a sok projekt közül az első, amely integrálja az új technológiákat és a divattervezést. Két szinten szeretne a Cap_able újítani: (1) a divattervezés és az új technológiák kombinációjával, (2) valamint olyan projektek kidolgozásával, amelyek a jelenlegi és jövőbeli társadalmi kérdésekkel foglalkoznak.

A nyilvános helyeken elhelyezett kamerák nem emberként ismerik fel a Cap_able ruhát viselő embereket, gif forrása: Cap_able

A Manifesto Collection ruhadarabjait viselő embert nem ismeri fel a valós idejű felismerő kamera, mivel a kamerát összezavarja a mintában lévő algoritmus. E zavar miatt a kamera a Cap_able ruhát viselő személy helyett kutyákat, zebrákat, zsiráfokat vagy kis kötött embereket érzékel a szövetben.

A Cap_able technológiája az „adverzális foltok” használatán alapul. Ez egy olyan technika, amelyet a gépi tanulási modellek becsapására találtak ki. A ruhadarabokon olyan képek vagy foltok szerepelnek, amelyek hatására a felismerő rendszerek figyelmen kívül hagyják a jelenet többi tárgyát, és egy kiválasztott tárgyat érzékelnek. A képeket egy jól ismert, YOLO nevű tárgyfelismerő rendszerrel kellett tesztelniük, amely az arcfelismerő szoftverek egyik leggyakrabban használt algoritmusa.

A jelenlegi ruhadarabok a YOLO-val végzett tesztek során az esetek 60-90%-ában működnek. A Cap_able adverzális algoritmusai javulni fognak a cég szerint, de a szoftver, amelyet megpróbál becsapni, szintén fejlődhet, talán még gyorsabban is.

A közeljövőben sokkal visszafogottabb kollekciókat is terveznek készíteni, olyan mintákkal, amelyek az emberi szem számára kevésbé láthatók, de a kamerákat mégis képesek megtéveszteni.

Odegnál Bettina

Kiemelt kép forrása: Cap_able