Egy táska egyenesen a csillagok közül

Egy táska olyan anyagból, amit a NASA az űrpor gyűjtésére használt? A Coperni technológia iránti érdeklődése, új lehetőségeket tár fel a divatban használt alapanyagok világában.

A Coperni egy párizsi ready-to-wear márka, amely arról ismert, hogy különleges anyagokat használ fel táskái megalkotásában. A leghíresebb táskájuk neve Swipe, amelyet elkészítettek már üvegből és 24 karátos aranyból is, azonban a legújabb anyag, amit felhasználtak, azért különleges mert az űrkutatásból inspirálódott. Az 2024-es őszi-téli kollekciójuk legmeghökkentőbb darabja a felhőre, vagy üvegbezárt füstre emlékeztető, kékes, tejfehéres színű, szinte áttetsző Air Swipe táska.

De mitől lesz ilyen a táska kinézete? A felhasznált anyag az aerogél nevű kolloid-szilícium-dioxid. Az aerogél egy nagyon alacsony sűrűségű, szilárd anyag, ami a neve ellenére nem hasonlít a gélekre. Az előállítása során polimereket és oldószert kevernek össze, ebből gél állagú anyagot kapnak. A gélt úgy változtatják szilárddá, hogy a benne lévő folyadékot elpárologtatják, az így hátra maradt anyag az aerogél. Az aerogéleket eredetileg a NASA fejlesztette ki, az 1999-es ’Stardust’ projekthez, ahol a cél az üstökösporból való mintavétel és csillagközi por gyűjtése volt, ez utóbbira használták fel ezt az anyagot. Az aerogélre azért volt szükség, mert a csillagközi részecskék becsapódásának a sebessége nagyon gyors, ennek eredményeképp pedig nagy hő keletkezik, ami károsíthatja, de akár meg is semmisítheti, a gyűjteni kívánt űrport. Az aerogélbe becsapódva azonban a részecskék kúp alakú pályákat alakítanak ki, és mivel az anyag nem hővezető így belefúródás közben minimális hőtermeléssel lelassulnak, végül megállnak a minták. A ’Stardust’ űrhajó fedélzetén egy teniszütő alakú vázba helyezték be az aerogél kapszulákat, ez a megfelelő pozícióban kinyílt az űrben, majd ekkor csapódott bele az űrpor. A begyűjtés után a tudósok onnan tudták, hogy hol találhatóak a részecskék az aerogélben, hogy azok vájatait látták sztereomikroszkóp alatt.

A Coperni ennek az anyagnak a használatával megalkotta az eddig létező legnagyobb tárgyat aerogélből. A táska súlya 33 gramm, ez a csekély súly annak köszönhető, hogy a Földön az aerogél a legkönnyebb szilárd alapanyag jelenleg. A különleges megjelenés és a szinte sci-fi filmbe illő alapanyag mellett a Coperni instagram felületén több komment is azt kérdezte használható-e a táska? A Coperni válasza az következő volt: „Egy iPhone-t pont elbír! ;)” Így ha valaki szeretné az űrpor gyűjtése mellett másra is használni a táskáját, akkor arra is van lehetőség. A Coperni Air Swipe táskája, és a Swipe táska különböző változatai, bizonyítékai annak, hogy a tudomány által újonnan felfedezett anyagoknak van helye és lehetősége a divat világában is. Nem kell ragaszkodnunk a megszokott és gyakran használt sémákhoz vagy anyagokhoz, akár a csillagokból is inspirálódhatunk.

Daubek Adél

Kiemelt kép: British Vogue