Élettel teli Kutatók Éjszakája

A rezidenciaprogram művészei, Vranek Hedvig, Hajas Katinka és Szigetvári Andrea témavezetőikkel együtt saját standdal és bemutatókkal várták az érdeklődőket a Műegyetem Központi épületében szeptember 29-én este a Kutatók Éjszakáján.

A BME különböző karainak programjai mellett a rezidens művészek is készültek a 2023-as Kutatók Éjszakájára. Mindhárom művész területének megfelelő bemutatót/interaktív foglalkozást hozott az érdeklődők számára. Idén is nagysikerű volt az esemény, mindhárom művész körül hemzsegett a lelkes – elsősorban fiatalabb – közönség. Különösen sokan érkeztek a Gyerekegyetemről, ami kifejezetten a 8-14 éves korosztályt célozza meg.

Előkészületek

A három művész kreatívan használta ki a teret és a lehetőségeket. Mindegyikük valami egyedivel vonzotta oda a kíváncsi szemeket. A K épület elsősorban a fiatalabb generációval telt meg, de több korosztályból akadtak érdeklődők. A művészek gyerekcentrikus bemutatóval készültek, a kisebb korosztály is lelkesen vett részt az interaktív részekben. A rezidens művészek hozzáértő módon segítették a gyerekeket.

Hajas Katinka szobrász standjánál az érdeklődők agyagba nyomhattak bele különféle kavicsokat, köveket. Miután megszülettek a közönség által alkotott mozaikképek, Katinka gipszet öntött rájuk. Kb.15 perc kötési idő után az agyagot lehúzva kézhez kapták a „kis művészek” a gipszbe öntött, kövekből alkotott képeket. A rétegződés rendje a természetben, az építőanyagok világában és a tájképek struktúrájában sok hasonlóságot mutat. Amellett, hogy szép és dekoratív felületekkel találkozunk, ezek mögött a struktúrák mögött – akár az ember, akár a természet alkotta őket – egy második jelentéstartalmat is felfedezhetünk. 

Mozaikképkészítés

Vranek Hedvig úgynevezett marbling technikával nyűgözte le az őt körülvevő embereket. Egy lavórba meleg vizet öntött, amibe speciális festékeket csepegtetett. A marbling technikával készített alkotások sohasem lesznek egyformák, egyszeri és megismételhetetlen mivoltuk adja a lenyomatok szépségét és egyedi karakterét. A márványra jellemző erezett minták hátterében a folyadékok kaotikus keveredése áll. A káosz lényege a kezdőhelyzetre való nagy fokú érzékenység, emiatt távolodnak egymástól a festékszemcsék, és szálas mintázatokat rajzolnak ki a keverés során.

Marbling

Szigetvári Andrea „Mozart dobókockájától a zenét generáló mesterséges intelligencia modellekig” című előadása is nagy népszerűségnek örvendett, nem maradt ülőhely a teremben. A zeneszerző végigkalauzolta a közönséget a számítógépes zene, illetve a zenei algoritmus történelmén. Ezután Mozart zenei dobókockajátékával ismerkedhettek meg a látogatók, amelyet Szigetvári Andrea saját fejlesztésű szoftverén prezentált interaktív módon. Egy lelkes önként jelentkező dobókockákkal komponált zenét úgy, hogy a kidobott számok összegéhez egy-egy ütemet rendelve egy harmóniát hallhattunk. Természetesen szó volt a mesterséges intelligencia és a zene kapcsolatáról is, amelyről a zeneszerző elmondta, hogy ez a jelenség nem ma keletkezett, csak korábban nem vettük észre. Példaként hozta fel a 2021 októberében létrejött kutatócsoportot, amely a mesterséges intelligencia segítségével létrehozta Beethoven X. szimfóniájának 3. és 4. tételét. A program egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melyben a művész, illetve két témavezetője, Forstner Bertalan és Grad-Gyenge Anikó vettek részt.

Szigetvári Andrea előadása, bme.hu

Külön öröm és különlegesség volt, hogy a tavalyi szezon egyik nyertes rezidens művésze, Boruzs Ádám is részt vett a Kutatók éjszakáján a volt témavezetője felkérésére. A látogatók az emberi és gépi vizuális érzékelés összefüggéseiről és az alkotói szándék kapcsolatáról tudhattak meg többet. A Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékének Laboratóriumában Kaotikus érzékek című műalkotásának egyszerűsített változatát mutatta be az érdeklődőknek. Ezenfelül a színérzékelés folyamatát, működését és annak fizikáját is közelebb hozta a látogatókhoz, lelkes közönséghez. A gyerekeknek az inga mozgás, és a végeredményként elkészülő színes kép nyerte el a tetszését, míg a felnőtteket az alkotás mögött rejlő természettudományos és művészi tartalom is nagyon érdekelte.

Szőnyi Franciska, Demjén Orsolya

Fotók: Zakariás Fanni, Odegnál Bettina, Bakos Szonja, Till Sára, bme.hu