Elhivatottság az emberi élet javításában

A Barcelonában található Institute for Research in Biomedicine egy orvosbiológiai kutatóközpont, ahol már az elmúlt évek alatt hagyománnyá vált a különböző művészeti háttérrel rendelkező személyekkel való együttműködés. Az általuk működtetett rezidenciaprogramban a legkülönfélébb művészek fordultak már meg, hogy különböző izgalmas projekteken dolgozzanak együtt a kutatókkal.

A barcelonai Institute for Research in Biomedicine orvosbiológiai kutatóközpont azzal az ambiciózus céllal jött létre, hogy megszabadítsa az emberiséget a betegségektől. Missziójukként tekintenek arra, hogy multidiszciplináris kutatások által kínáljanak megoldásokat még megoldatlan egészségügyi problémákra, például a rákos megbetegedések esetében.

Úgy tartják, hogy több hasonlóság is felfedezhető a művészetek és a tudományos kutatások között. Alkotók és kutatók egyaránt alkalmazzák a létünk természetét ebben a világban, feszegetik a határokat az ismeretek és a technológia területein, belegázolva ezzel az ismeretlenbe. A művészek számára a kutatók által feltett kérdések inspirációt jelentenek, ami ellenkező irányban pedig egy friss és új aspektust ad a tudós közegnek. Mindkét oldal résztvevőinél fontos szerepet tölt be a kreativitás és a kíváncsiság, ami képzettséggel és elhivatottsággal párosul.

Az IRB Barcelona rezidenciaprogramjának célja a tudományok felé nyitott művészeket összekötni tudósokkal, kutatómunkákkal és az intézményben elérhető infrastruktúrával. Ezzel lehetőséget biztosítanak alkotók számára, hogy az intézmény közösségének részévé váljanak, ötleteket osszanak meg, felfedezzenek, tanuljanak és kapcsolatokat építsenek ki más ágakban aktívan működő személyekkel. A program törekszik arra, hogy időt és teret biztosítson inspirációra, reflektálásra művészeknek és tudósoknak egyaránt.

Az aktuális felhívás minden évben ősszel érhető el, a nyertes művész pedig a rá következő évben lehet majd a kinevezett „Artist in Residence Programme”. Az idei évben ez a megtiszteltetés Maro Pebo mexikói művészt érte, aki a hong kongi egyetemen doktorált kreatív média szakon, valamint a mesterszakot is elvégezte Bolognában Critical and Gender Studies szakon. 

Salvai Ádám