„Elmondani, amit a színészek nem tudnak” – Vinnai Petra volt a hallgatók vendége

November 13-án Vinnai Petra látványtervező volt a Vizuális kulturális ipar működése című óra hallgatóinak a vendége. A látványtervezőt Eszéky Ármin kommunikáció- és médiatudomány alapszakos diák kérdezte a pályájáról. Vinnai Petra a BME-n végzett építész szakon, és ahogy elmesélte, lényegében egyetlen telefonhívásnak köszönheti, hogy most nem házakat, hanem filmes díszleteket tervez. Olyan karakteres látványvilággal rendelkező filmeken dolgozott, mint a Kocsis Ágnes rendezte Éden vagy Fazekas Péter thrillere, A játszma, ahol a 60-as évek atmoszférájának megteremtése különösen vonzó és izgalmas feladat volt a számára.

A beszélgetés során megmagyarázta, hogy mi a különbség az olyan szerepek között, mint a production designer és az art director: az előbbi a látványtervező megfelelője, aki a filmes helyszínek és díszletek teljes tervezéséért felel, az utóbbi a látványtervező keze alá dolgozik, a látvány megvalósításáért felel, mint például ő is sokszor Magyarországon forgatott külföldi produkciók esetében. A látványtervező feladatát úgy fogalmazta meg, hogy azt kell elmondania, megmutatnia, amit a színészek nem tudnak, és hangsúlyozta, hogy a film kinézetének a megteremtése csakis csapatmunkaként, egymás ötleteinek a folyamatos beépítése révén lehetséges. A jó látványterv szerinte nem az, ami „szép”, hanem ami a film egészének a szellemével van összhangban.

A beszélgetésen művészeti és produkciószervezési kérdéseken túl arról is szó volt, hogy hogyan tud egy kisgyerekes anya szabadúszó látványtervezőként életben maradni ezen a pályán.

Kiemelt kép: részlet az Éden c. filmből