Előadások a Tehetséggondozó Körben – Till Sára beszámolója

2022. október 12-én a BME Művészeti Rezidenciaprogram két művésze előadást tartott a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Tehetséggondozó Köre számára.

Boruzs Ádám először arról mesélt a közönségnek, hogy jutott arra az elhatározásra, hogy képzőművész lesz. Beszélt arról, hogy egyetemi évei alatt hogyan távolodott el egyre jobban a figurális megjelenítéstől, és kezdték egyre jobban érdekelni a fizikai folyamatok és azok megjeleníthetőségének lehetőségei. Így kerültek a képbe olyan fogalmak, mint az impulzusmomentum, a kvantumfizika vagy az abszorpciós és emissziós vonalak. Korábbi munkái közül több festményt és videót is bemutatott, és a művek alapkoncepcióján túl az alkotói tudatosság és a véletlen hatásáról is beszélt.

Kocsi Olga arról mesélt, hogy 5 és 35 éves kora között minden évben járt valamilyen iskolába, így pusztán csak tanulmányainak ismertetésével is meg tudna tölteni egy egész estés előadást. De természetesen életrajzának rövid ismertetése mellett ő is elhozta hozzánk különleges, sokszínű munkáit. Ismertette a művek keletkezésének hátterét, és eközben kiderült, hogy őt sokszor az események vagy tárgyak mögött megbúvó történetek inspirálják. Művei sokszor saját életéhez, barátai vagy családja történetéhez is kapcsolódnak. Megismerkedtünk a VR Lada virtuális „nyusziverzumával”, a Holy Olga projekttel, Rózsa Mamával és a Déri Múzeum gyűjteményére reflektáló műveivel, amelyek a MODEM Holnemváros című kiállításán szerepeltek.

Mindkét előadásában előkerült Marcel Duchamp, akinek az életművében megtaláljuk a 20. században kialakuló modern művészeti ágak többségének gyökereit. Ez a hatás a mai kortárs művészetben is érződik, és az előadásokból az derült ki, hogy Duchamp filozófiája és művészete mindkét művész számra fontos referenciapont.

A művészekről bebizonyosodott, hogy egyedi nézőpontból szemlélik a világot. Ádám az igazi gondolkodó típusú művész, magabiztosságot és nyugalmat sugárzott. Olga pedig kifogyhatatlan energiájával és iróniájával ragadta meg a közönségét. Igazi szellemi feltöltődés volt őket hallgatni.

Till Sára (társ-témavezető, BME HDR Tanszék)

Fotók: Boruzs Ádám, Kocsi Olga