Festészet és technológia – A BME rezidens művészei a Kutatók éjszakáján

Idén először a BME rezidenciaprogramjának két művésze, Kocsi Olga és Boruzs Ádám is bemutatkozik a Kutatók éjszakája nevű programsorozaton. A művészek Festészet és technológia című interaktív bemutatóikkal várnak minden érdeklődőt szeptember 30-án 18 és 20 óra között a BME K épületében található Látógatóközpont előtti területen.

Már hagyománnyá vált, hogy az Egyetem részt vesz a Kutatók éjszakája című, országszerte népszerű rendezvénysorozaton. Nagy öröm számunkra, hogy idén a BME rezidenciaprogram két művésze, Kocsi Olga és Boruzs Ádám is képviseltetheti magát az eseményen, ezzel megmutatva a világnak, milyen sokszínű is az élet az Egyetemen. Maguk a bemutatók is a színek, illetve a festészet és a mozgás világába kalauzolják az érdeklődő látogatókat.

Boruzs Ádám képzőművész interaktív alkotásán keresztül a robotika segítségével a résztvevők az emberi és gépi vizuális érzékelés összefüggéseiről és az alkotói szándék kapcsolatáról tudhatnak meg többet. Ezenfelül a színérzékelés folyamatát, működését és annak fizikáját is közelebb hozzuk a látogatókhoz. A robot megépítéséhez és programozásához a Lego Education Spike szoftvert, és a Lego Prime alkatrészeket használunk, aminek működésébe szintén bepillantást nyerhetnek az érdeklődők. A programhoz csatlakozik Till Sára kutató, az Egyetem oktatója és Rezidensprogramjának egyik témavezetője.

Kocsi Olga képzőművész interaktív installációjának segítségével mindenki tehet egy próbát az idő rögzítésére és megfagyasztására. A projekt gondolata Michelangelo Cascinai csata című alkotásából indult, ahol a kompozíción 19 férfialak jelenik meg a csatatéren, de vizuálisan mégis inkább egy ember mozgásának tűnik, egy mozdulat sornak az elkapott pillanatai tárulnak szemünk elé.  Egy saját fejlesztésű szoftver VVVV környezetben és Micresoft Kinekt kamerából álló installációban a néző a saját térben és időben létrejövő mozgását tudja szoborszerű kompozícióként megtekinteni, ezzel létrehozva saját idő-lenyomataikat.

A rendezvényt jó szívvel ajánljuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A programokba folyamatosan be lehet majd kapcsolódni, regisztrálni nem kell.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/592348045968736

A képek jogtulajdonosai: Boruzs Ádám és Kocsi Olga