Hasonlósági mátrix és hanganalízis – Szigetvári Andrea írása

Szigetvári Andrea a rezidenciaprogramban történő októberi tevékenységeiről számol be. Olvashatunk hanganalízisről, mesterséges intelligenciáról és készülődő workshopról.

Októberben főleg azzal foglalkoztam, hogyan állítsak össze nagy mennyiségű hangfájlokból álló adathalmazokat, és hogyan tudnám megfelelően kategorizálni őket. Ez jó alkalom volt arra is, hogy rendezzem az elmúlt évek hangfelvételeit, és kiválogassam azokat a mappákat, amelyek a projekt számára megfelelő hangokat tartalmazzák. Sikerült összeállítani százas nagyságú fájlokat tartalmazó mappákat hangszeres és környezeti felvételekből.

Folytattam a mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverek tanulmányozását, — ezúttal a hanganalízis módszerekre koncentrálva — hogyan lehet sokdimenziós analízisekből 2 dimenziós hasonlósági mátrixokat készíteni, és ezekből milyen módszerekkel lehet a hangokat kijátszani. Kipróbáltam, milyen eredményeket lehet elérni, ha felügyelt tanulással címkéket adok a hangzásoknak, és így csoportosítom őket, vagy ha felügyeletlen tanulással a mesterséges intelligenciára bízom, hogy hasonlóságokat találjon az egyes hangcsoportok között.

Ezzel párhuzamosan a mentoraimmal megkezdtük egy olyan workshop szervezését december elejére BME-s diákok számára, ahol a hangtájakról, a field recordingról lesz szó, és ahol — a műfaj alapvető elméleti tudnivalóinak ismertetése után — a gyakorlatban is kipróbáljuk, hogyan lehet jó minőségben környezeti hangokat rögzíteni. Reményeim szerint lesznek olyanok, akik megszeretik a műfajt, és szerzőtársakká szegődnek a közösségi mű létrehozásához.

Szigetvári Andrea

Kiemelt kép: Becca Clark, Pixabay.com