Igyál egy teát egy fával – rezidenciaprogram a finn erdőben

Művészeti és környezeti kutatások ötvöződnek a finnországi erdészeti állomáson. A Climate Whirl művészeti rezidenciaprogram során tudósok és művészek együttesen foglalkoznak az erdők és a légkör közötti kölcsönhatással, keresik a kapcsolatot a tudományok, művészetek, emberek, fák és egyéb organizmusok közt.

A Climate Whirl a Helsinki Egyetem és a finnországi Institute for Atmospheric and Earth System Research (INAR) közreműködésében megvalósuló projekt. A művészeti program arra ösztönzi a művészeket, hogy értelmezzék és terjesszék az erdők és a légkör közötti kölcsönhatásról szóló tudományos ismereteket. A munkát a SMEAR II kutatóállomáson végzik Hyytiälä-ban, Dél-Finnországban.

Hyytiälä erdészeti terepállomás (SMEAR II), forrás: eu-interact.org

A program első rezidensművészének 2013-ban Agnes Meyer-Brandist választották, akinek munkáit multidiszciplináris felfedezések jellemzik, melyeket gyakran természeti jelenségek ihlettek. Meyer-Brandis azzal kezdte az állomáson való munkáját, hogy megismerkedett a helyi kutatókkal és alkalmazottakkal, ezekhez a találkozásokhoz pedig épített egy asztalt, amely találkozási pontot biztosított a „teaszünetekre” a tudósok, Meyer-Brandis és egy fa között.

Tealemtree Station, forrás: 00capsula00.wordpress.com

A Tealemetree Station-t 2015-ben avatták állandó köztéri műalkotássá, és a következő évtizedekben is a kutatóállomás erdejében marad, hogy emlékeztessen a kommunikáció fontosságára, legyen szó akár emberek, akár más fajok közötti párbeszédről. Az állomás folyamatosan frissített webkamerás képét nyomon követhetjük online.

Bakonyi Lilla

Források: https://climatewhirl.fi/en, https://climatewhirl.fi/en/artist-in-residence-program