Indul a közös munka

Május 4-én ismerkedett meg a két nyertes művész, Boruzs Ádám és Kocsi Olga a témavezetőkkel és a rezidenciaprogram szervezőivel a BME D épületében. Az ismerkedés mellett az első találkozás elsősorban a rezidenciaprogram gyakorlati oldalával foglalkozott. A résztvevők megbeszélték a közös munka mikéntjét, tisztázták a program időbeli kereteit, a kiállítások lehetséges helyszíneit.

Boruzs Ádám az áramlások szépsége és a műszaki színtan témában is pályázott, ennek megfelelően találkozott dr. Paál Györggyel és Till Sárával a Hidrodinamikai Tanszékről, illetve Samu Krisztiánnal a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszékről. Boruzs arról beszélt az első találkozón, hogy a színtan vizuálisan, az áramlástan pedig inkább filozófiai szempontból érdekli. Az ő esetében a két téma dupla erőforrásokat és kétszer annyi munkát is jelent – jegyezték meg témavezetői.

dr. Paál György az agyi aneurizma és a hasi aneurizma közötti különbséget ecseteli, szemben Till Sára és Boruzs Ádám

A praktikus részletek megbeszélését követően Boruzs Ádám, dr. Paál György és Till Sára oldott hangulatban ültek össze a rezidenciaprogram tudományos és művészeti részéről beszélni. A kutatók elmondták, mivel foglalkoznak a hidrodinamikai tanszéken. Mint megtudtuk, az áramlástan mindenhol jelen van, ahol folyadék és gáz mozog az orgonakészítéstől a véráramláson át az ivóvízellátásig és a csillagászatig.

Kocsi Olga és dr. Kiss Rita találkozása szűkebb kőrben, feszesebb tempóban valósult meg. A lényegretörő megbeszélés során az adminisztratív részletek megvitatása mellett szó esett az egyetem nyújtotta erőforrásokról és laboratóriumi eszközökről, a közös munka szervezéséről. A művész és témavezetője végül abban maradt, hogy Kocsi Olga listába szedi, mi érdekli őt a mozgás – művészet témáján belül, és ebből az is látszik majd, hogyan tudja segíteni a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék műalkotásának létrehozásában.

Dr. Kiss Rita és Kocsi Olga

A művészek és a témavezetők egyaránt lelkesek és nyitottak. Az első találkozók alapján minden adott az olajozott együttműködéshez a rezidenciaprogram további részében.

A kiemelt képen balról jobbra: Dallos Györgyi, a Pro Progressio Alapítvány képviselője; Boruzs Ádám; Tamás Zsófia, a kommunikációs osztály munkatársa; Molnár Bálint a BME kommunikációs osztályának vezetője; dr. Samu Krisztián; dr. Gács Anna, a rezidenciaprogram ötletgazdája; dr. Paál György és Till Sára.

Szöveg és fotók: Nagy Andrea