Innovatív kultúra – A technológia meghódította a kiállítótereket is * NYEREMÉNYJÁTÉK

Életünket szinte napi 24 órában online éljünk, ami a létezésünk minden területére hatással van. Nem csoda hát, hogy a XXI. századra a kultúrával, múzeumokkal szemben felállított igényeink is átalakultak. A látogatók ingerküszöbét a hétköznapi élet alakítja, amire egyre több múzeum és kulturális tér is reagál.

Bár napjainkban is találkozhatunk lenyűgöző tradicionális tárlatokkal, egyre több példa akad az infokommunikációs technológiák múzeumtérben való megjelenésére. Manapság a klasszikus, statikus eszközöket egyre inkább felváltják vagy kiegészítik dinamikus, interaktív technológiák, amelyek innovatív módon képesek megragadni az érdeklődők figyelmét. Számos új médiatechnológia kerül bevetésre a videóktól, animációktól, zenei betétektől, hangeffektusoktól, 3D-s , 4D-s technológiáktól kezdve a holografikus képekig, szimulációkig vagy játékokig, és még sorolhatnánk. Az audioguide-ot felváltják a multimédiás guide-ok, amelyek mobiltelefonon, PDA-n, vonalkódon és GPS lokátoron keresztül nyújtanak információt, akkor és ott, ahol a látogató akarja. Az alábbi videóban számos példát láthatunk a technológiák gyakorlati alkalmazására.

Különleges múzeumi technológiák

De mégis hova látogassunk, ha ilyen újszerű megoldásokat szeretnénk látni? A következőkben szeretnék kiemelni két tárlatot – itthon és külföldön – melyeket érdemes felkeresni, ha igazi minden érzékszervet elkápráztató élményekre vágyunk.

A Magyar Zene Háza Hangdimenziók kiállításán csak úgy tobzódunk az interaktív installációkban.  A hét részből álló kiállítás ötletes és látványos módon vezet minket végig a zenetörténet egyes állomásain, a zene eredetétől kezdve napjaink hatalmas adatfelhőjéig. Animált installációk hosszú sora fogadja a látogatókat, hol az ólomüveg ablakokról megelevenedő szerzetesek dala kíséri lépteinket, hol pedig részeseivé válhatunk egy barokk bál forgatagának. A hagyományosnak látszó installációkat is érdemes alaposan szemügyre venni, hiszen ezek is meglepetéssel szolgálhatnak, mint például az Operaház makettje, melyet holografikus szereplőkkel töltöttek meg, így izgalmasabbá téve egy megszokott kiállítási tárgyat. A kiállítás egyik alapvető különlegessége a 3D-s téralapú technológia, aminek köszönhetően bármerre járunk a kiállítótérben, az adott installációhoz közeledve a megfelelő dallam vagy narráció szólal meg a fejhallgatónkban.

Hangdimenziók kiállítás, forrás: Welovebudapest

Ha különleges, interaktív múzeumi élményre vágyunk, Lengyelországban járva érdemes meglátogatni a toruni Kopernikusz Múzeumot, mely körülbelül 30 interaktív applikációval rendelkezik. A múzeum a legújabb multimédiás technológiákat ötvözi történelemmel és a tudománnyal, mindezt egy gyönyörű középkori műemléki épületben. A kiállítás során olyan eszközök kerültek alkalmazásra, mint a virtuális valóság, melynek köszönhetően bepillantást nyerhetünk Kopernikusz életébe és munkásságába, valamint az ókori filozófusok életébe. Projekció segítségével úgy érezheti a látogató, mintha a lángra kapott tanok között valódi tűzben sétálna, valamint a múzeum egyik újdonsága a középkori tetőszerkezetre vetített csillagos égbolt. A tárlatot számtalan videó, interaktív tábla teszi színesebbé, érdekesebbé.

A Kopernikusz Múzeum ajánlója

Természetesen az említett tárlatok nem kizárólagos példák, hiszen világszerte és hazánkban is több említésre méltó kiállítás látogatható hasonló, interaktív megoldásokkal, mint a Budapesti Retro Élményközpont, az Álmok Álmodói kiállítás, a Néprajzi Múzeum tárlata, vagy éppen a Gyulai Almásy -kastély. A jövő kérdése, hogy milyen ütemben, és milyen újabb és újabb technológiák törnek be a kiállítótérbe.

Bakonyi Lilla

Cikk forrásai:

  • Kiemelt kép: https://www.freepik.com/free-photo/immersive-experience-concept-collage_29014634.htm
  • https://welovebudapest.com/cikk/2022/2/3/latnivalok-es-kultura-eszre-se-vettuk-hogy-telik-az-ido-megneztuk-a-magyar-zene-haza-allando-kiallitasat
  • Bodnár, Dorottya, Jászberényi, Melinda and Ásványi, Katalin (2017) Az új muzeológia megjelenése a budapesti múzeumokban. Turizmus Bulletin, 17 (1-2). pp. 45-55.
  • Stogner, M. B. (2009). The Media-enhanced Museum Experience: Debating the use of Media Technology in Cultural Exhibitions. Curator: The Museum Journal, 52(4), 385–397. https://doi.org/10.1111/J.2151-6952.2009.TB00360.X
  • https://www.toucan-systems.pl/en/post/house-of-nicolaus-copernicus/
  • https://emya2022winners.europeanforum.museum/
  • https://magyarzenehaza.com/a-haz-zeneje-blog/hangdimenziok-zenei-utazasok-terben-es-idoben

Csatlakozz nyereményjátékunkhoz Instagramon, hogy belépőt nyerhess a Magyar Zene Háza állandó kiállítására!

A játék menete a következő:

Kövesd Instagram-oldalunkat és lájkold a nyereményjátékot meghirdető posztot. A poszt alatt kommentben válaszold meg kérésünket, mely a következő:

Milyen technológiával ötvözik a maketteket a Magyar Zene Házában?

A) Játék

B) Érintőképernyő

C) Hologram

A válaszadásban segítségedre lehet a fenti cikkünk. Kommentben válaszolj A, B vagy C válasz adásával, és jelölj be valakit, akit szívesen magaddal vinnél a kiállításra!

A játék időtartama: 2022.10.26-11.02
Sorsolás: 11.03.

A játék során egy fő részére kisorsolunk egy páros belépőt a Magyar Zene Háza Hangdimenziók kiállítására, amit november 13-án vagy november 20-án lehet felhasználni. A nyertes nevét a sorsolást követő 24 órában a poszt alatt feltüntetjük, és DM-ben felvesszük a kapcsolatot.

Instagram-oldalunkat ezen a linken érheted el.