Inspiráló nehézségek – beszélgetés Radó Nórával  

Május 23-án Radó Nóra a Qubit újságírója járt a BME Művészeti Rezidenciaprogram kommunikációs stábjánál. Mesélt önmagáról és a szakmai életútjáról, valamint a látogatás fő témájáról: a Qubitról és a tudományos újságírásról.

Radó Nóra az újságírás mellett jelenleg PhD hallgató a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében. Fő kutatási témája a digitális egészségügy: például a hajléktalanok egyészségügyi okostelefon-használata. Az egészségügy témája újságírói munkásságában is megjelenik a többi kedvenc területe, a mesterséges intelligencia, a klímaváltozás és az urbanisztika mellett.

Átfogó képet adott a Qubitról: a nézettségi adatokról, a munkamegosztásról, a szerkesztőség és az újság céljairól, műfajokról és az információszerzésről. A színvonalas sajtóval kapcsolatban „az egyik legnagyobb nehézség, hogy az embereknek nincs igényük előfizetni online újságokra, mert megkapják máshonnan »ingyen« az információkat” – mondta, miután a hallgatók olvasási és hírfogyasztási szokásairól érdeklődött. A Qubitnál hitelességre és közérthetőségre törekednek, így küzdenek a tudományos álhírek ellen. Szélesebb közönséget szeretnének elérni, hiszen ha érthetően tudnak tálalni bizonyos tudományos kérdéseket, jelenségeket, az olvasó megbízható ismereteket szerez és érdemben állást tud foglalni az őket érintő témákban. „Magyarról magyarra fordítunk.” – mondta.

A tudományos újságírás nehézségeiről is szó esett. Az újságíró a politikusokkal és tudósokkal való kommunikáció párhuzamáról beszélt, az interjúfelkérések elfogadása vagy a cikkek végső változatával kapcsolatos megegyezés nem egyszer hasonlóan „kalandos” mind a két szférában. Ehhez kapcsolódóan megemlítette, hogy nagy különbség van az amerikai és magyar gyakorlat között: itthon a tudósok nagy része fél a médiatértől, mert nem ismeri, míg az angolszász gyakorlat felkészíti tudósait a sajtóval való kommunikációra.

A nehézségek kapcsán mesélt a számára egyik legmegterhelőbb időszakról: a Covid-járvány alatt – főként a Facebook platformján keresztül – sok olvasóhoz eljutottak a járványról, vakcinákról szóló cikkei, melyek sokszor összeesküvés-elméletekhez kapcsolódó vagy gyűlölködő kommenteket vonzottak. „Ez volt az a pont, mikor rájöttem, hogy az ember akár el is bizonytalanodhat a munkájában” – mondta Radó Nóra. A tudományos újságíráson túl az újságírói karrier milyenségéről is kérdezték a diákok. Szóba került a több lábon állás fontossága, illetve a szerkesztőségekbe való bekerüléshez szükséges proaktivitás. „Írni kell és akarni” – fogalmazta meg a sikeres újságírói pálya kulcsát.

Liptai Melitta

Képek: Zakariás Fanni