Kulturális kavalkád – művészet és felolvasás az AQB Open House-án

Május 25-én az AQB (Art Quarter Budapest) színes és izgalmas programmal várta az érdeklődőket Open House néven. A rendezvényen a BME Művészeti Rezidenciaprogram művészei is bemutatták alkotásaikat a Nest kiállítóteremben, amit a Szépírók Társaságának felolvasóestje követett. Az esemény gazdag programja lehetőséget kínált a látogatóknak, hogy közvetlenül találkozzanak a művészekkel és az írókkal.

A programot Gács Anna, a rezidenciaprogram vezetője nyitotta meg, aki köszöntötte a látogatókat és röviden bemutatta a résztvevő művészeket. A vezetés során három művész, a két tavalyi rezidens, Boruzs Ádám és Kocsi Olga, valamint az idei rezidens Javier Aparicio Frago mutatta be alkotásait.

Javier Aparicio Frago kezdte a vezetést és az Aszemikus testek című munkáját angol nyelven mutatta be a látogatóknak. Ezután Boruzs Ádám a Kaotikus érzékek című installációját ismertette, majd Kocsi Olga Láthatatlan munka című alkotását mutatta be, amely szinte láthatatlan, de alapvető munkák témáját dolgozta fel. Ezt követően szabadon lehetett beszélgetni a művészekkel, körbejárni a termet, illetve Boruzs Ádám interaktív installációjának kipróbálására is volt lehetőség.

A művek bemutatása után szabadtéren, a kiállítóterem előtt folytatódott a program a Szépírók Társaságának felolvasóestjével, ami Az olvasó kiborg – irodalom és tervezés címet kapta. A felolvasóest moderátora Molnár T. Eszter volt, a meghívott vendégek pedig Borda Réka, Géczi János és Nemes Z. Márió. Először Nemes Z. Márió plüssmajmokról szóló vers részlete volt hallható, ezt követően pedig Géczi János Alkalmi versek a bálnáról című alkotása. Ezután olyan kérdésekre keresték a választ, mint: Van célja az irodalomnak? Csak az alkotó igénye fontos, vagy olvasóé is? A művészet tud tudománnyá válni? Ezt követően a két női író is felolvasta egy-egy versét, Borda Réka a Hale-Bopp- üstükös címűt, a beszélgetés vezetője pedig a Bővítés-t.

A tudományt, művészetet és technológiát párbeszédbe hozó program lehetőséget adott arra, hogy bemutassa az ezek találkozásában rejlő sokszínű és egyedi lehetőségeket.

Hajdu Blanka

Fotók: Palkó Bálint