Múlt és jövő fúziója

Egyre népszerűbbek a mesterséges intelligenciával készült művészeti alkotások, és egyre többen tesznek kísérletet a létrehozásukra. Tóth Róbert Jónás, a Qubit grafikusa egy különös projektet vitt véghez a Midjourney algoritmussal.

A grafikus olyan képeket hozott létre az A.I. segítségével, amelyek azt mutatják be, hogy milyenek lennének a korszakalkotó művészettörténeti alkotások, ha ezek létrejöttekor léteztek volna robotok. Tóth csak parancsokat adott meg és az elkészült képeket szelektálta ki, nem végzett utómunkát rajtuk. A mesterséges intelligencia gépi és robot elemekkel alkotta újra a lascaux-i barlangrajzot, Ehnaton, a sztélét, amelyen Nefertiti és három lányuk látható, Aton áldást osztó sugarai alatt, egy athéni vázát, az Agyaghadsereget, a Jünkang-barlangokban található Buddha-szobrot, Marcus Aurelius lovasszobrát, Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmányát, Michelangelo Dávid-szobrát, Giuseppe Arcimboldo portré festményét, Caravaggio Nárcisz festményét, Jacques-Louis David – Marat halála című festményét, Munkácsy Mihály festette Liszt Ferenc portrét, Claude Monet – Pipacsmező című alkotását, Jean Philippe Arthur Dubuffet – Nu bedecked című művét, illetve Andy Warhol képét a Men in Black III. című film alapján.

Lenyűgöző, hogy erre képes az A.I. technológia, és ez egy érdekes kísérlet, azonban felmerülhet a kérdés, hogy etikus-e hozzányúlni és mesterséges intelligenciával újraalkotni ezeket a felbecsülhetetlen értékű alkotásokat, legyenek azok ősiek vagy modernek. Illetve aggodalomra adhat okot a tény, hogy a mesterséges intelligencia képes műalkotásokat hamisítani, csupán egy programozó kell hozzá és minél pontosabban megadott paraméterek.

Bár egy ember áll e művészeti alkotások mögött is, hiszen itt is szükség volt arra, hogy Tóth Róbert János megadja a Midjourney algoritmusnak az eredeti képeket és azok paramétereit, azonban megdöbbentő, hogy egy algoritmus képes rekonstruálni olyan műveket, melyek létrehozása az eredeti alkotók részéről kivételes tehetséget, új nézőpontot és rengeteg ráfordított időt igényeltek.

Forrás: https://qubit.hu/2023/02/01/a-lascaux-i-barlangrajzoktol-andy-warholig-a-kepzomuveszet-rovid-tortenete-egy-robot-szemevel

Demjén Orsolya