Művészet új megvilágításban – látogatás a budapesti Light Art Museumban

A Rezidenciaprogram stábja Javier Aparacio Frago rezidens művésszel meglátogatta a budapesti Light Art Múzeumot, ahol egy vezetett túra során részletes bemutatót kaptunk 20 kiállított tárgyról a 40-ből.

A Light Art Museum 2022-ben nyílt, a Hold utcai piaccsarnok helyén, miután az a Covid19 járvány idején bezárta kapuit. A belső teret múzeummá alakították, amely jelenleg a Superluminal időszaki kiállításnak ad otthont. A stábbal ezt a kiállítást járhattuk be és ismerhettük meg közelebbről egy angol idegenvezetés keretében.

A Superluminal kiállított installációiban közös vonás, hogy mindegyikben a fény valamilyen formában alkotóeszközként jelenik meg, ugyanakkor mindegyik installáció különböző módon használja fel azt. Az installációk között vannak olyan ikonikus kinetikus szobrok, mint például Moholy-Nagy László Fényjáték. Fekete-fehér-szürke nevű installációja, vagy a kalocsai születésű művész, Nicolas Schöffer Chronos 5 című alkotása.

A fő attrakció a múzeumban a legnagyobb alkotás, a NOHLAB csoport Utazás című installációja. Az installáció egy hatalmas ballon, amelynek a belsejében 360 fokban tekinthettünk meg egy 4 perces videót a fény elsődleges elemeinek, a fotonoknak a történetéről.

A Superluminal kiállítás változatos módon mutatja be a fény művészi felhasználási módjait, miközben az installációk elgondolkoztatnak és el is kápráztatnak egyben. A kiállítást június 23-ig meghosszabították.

Barta Alexa
Képek: Palkó Bálint