Nagy volt az érdeklődés a Kutatók éjszakáján

A rezidenciaprogram művészei, Kocsi Olga és Boruzs Ádám témavezetőikkel együtt saját standdal és bemutatókkal várta az érdeklődőket a Műegyetem Központi épületében szeptember 30-án este a Kutatók éjszakáján.

A BME évről évre részt vesz a Kutatók éjszakáján, ahol interaktív foglalkozásokkal, workshopokkal készül a laikus látogatóknak. Idén két rezidens művészünk is közelebb hozta az érdeklődőkhöz nemcsak a tudomány, de a művészet szépségeit is. A többórás programon végig nagy érdeklődés övezte művészeinket, kisgyermekektől kezdve, a felvételizni vágyó diákokon át, egészen a felnőtt korosztályig rengetegen megfordultak a művészek standjainál.

Egyetemünk központi épületének aulája ritkán telik meg zsibongó tömeggel, főleg péntek esténként. Szeptember 30-án azonban már a program kezdetén, este 18 órától nagy számban voltak jelen az érdeklődők. Egészen más világ volt a festői épület falai közt, mint az este lecsendesedő város utcáin. Mindenfelé érdeklődő publikum, családok, egész iskolai osztályok jártak és vetették bele magukat a tudományos témájú foglalkozásokba. A szervezés kiváló volt, rögtön a bejáratnál eligazítást kaphatott az ember, onnan pedig már csak körbe kellett járnia a K Épület impozáns aulájában. Maga a helyszín önmagában is izgalmas, ugyanis a múlt század óta az UNESCO világörökség része. Hát még, amikor megtelik tudományos workshopokkal!

Kocsi Olga a mozgás művészetét mutatja be egy takarító mozdulatsorainak rögzítésével

Rezidens művészeink pedig nagyszerűen kihasználták az alkalmat. Kocsi Olga és témavezetői, Ágoston Dorottya és Dr. Kiss Rita egy Kinekt kamerás időlenyomat-készítés koncepcióját mutatták be. A kamera felvette az érdeklődő mozgását, és egy 3D-s egér mozgatásával lekövette azt. Így arra sem volt szükség, hogy egyetlen vonalban mozogjunk, bármerre mentünk, a kamera rögzítette a mozdulatokat. Egy távirányítóval pedig pillanatképek rögzültek, s az így kapott mozdulatsor alkotta a végterméket. Kocsi Olga alapötletét Michelangelo Cascinai csata című festménye ihlette. Ezen a képen ugyanis a 19 férfialak mozgása egyetlen mozdulatsornak tűnik – mesélte művészünk, aki a modern tudomány és a művészi vízió ötvözetével nyűgözte le a program vendégeit. Az állomás nagy látogatottságnak örvendhetett, volt, aki külön fájlban elkérte a Kinnekt kamerával alkotott képét.

Boruzs Ádám színérzékelő robotja

A szomszédos standnál pedig Boruzs Ádám és témavezetője, Till Sára várta az érdeklődőket. Ádám a színérzékelés témáját közelítette meg, és két foglalkozást is magával hozott. Egy Lego robotot programozott be, aminek két „szeme” felismerte az elé helyezett Lego-darab színét, aztán az a karja, amelyikben az azonosított színű filctoll volt, mozgásba lendült. Minden érdeklődő készíthetett így egy saját rajzot a robot karja alá helyezve a kis kartonpapírját. A színek és az egyenes vonalak kreatív kombinációit kellett ügyesen használni, és így kismillió darab alkotás született. Ezzel párhuzamosan pedig kikevert színű festéket csepegtethettek egy lapra a részvevők, amit hajszárítóval megfújva teríthettek szét a papíron. A program során a művész elmesélte, hogy többször is próbálkozott azzal, hogy a vásznon a festéket nemcsak az ecsettel teríti szét, hanem más eszközöket, rögtönzött technikákat használt, s ezt szerette volna most is megmutatni. Ádám standja egyébként végig tele volt, órákat vártam, mire egyáltalán szóba tudtam állni vele. Külön öröm volt látni, hogy más médiumtól is megkeresték az estén, mely alapján elmondhatjuk, hogy munkásságuk és a BME Művészeti Rezidenciaprogram egyre nagyobb sajtónyilvánosságnak örül.

Érdeklődőkkel teli stand

Este fél nyolc óra körül tudtam Kocsi Olgával is kicsit többet beszélni. Elmondta, hogy nem tudta igazán, mire készüljön, de a látogatottság minden előzetes elképzelését felülmúlta. Főleg a gyerektömeg volt az, aminek igazán örült, nagyon meglepte a program ilyen szintű népszerűsége. A december 8-i kiállításra is hasonló ötletekkel készülnek témavezetőivel. Ez még csak egy kis kóstoló volt – fogalmazott az est végén.

Művészek és Egyetem közös munkája ilyen formában volt először kézzel fogható és látható a nagy nyilvánosság előtt. Fontos állomás volt ez, hiszen a látogatottság és az érdeklődés kiváló visszajelzés projekt főszereplőinek. A BME Művészeti rezidenciaprogram több eseménnyel is készül még az idei évben, ezekről blogunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak!

Vasvári Magor

Kiemelt kép forrása: Pro Progressio Alapítvány, szövegközi képek: Vasvári Magor