Papírról a képernyőre – Javier Aparicio Frago bemutatkozott a stábnak

A rezidenciaprogram első külföldi művésze, Javier Aparicio Frago csatlakozott a szerkesztőséghez, és mesélt arról, hogy mi inspirálja, hogyan alakult művészi érdeklődése és milyen projekten dolgozik a programban.

Apariciót mindig is érdekelte a matematika és a nyelv, főleg az ábécék és az írásjelek története. Kutatómunkája során több olyan ábécét is tanulmányozott, melyeket ma már kevesen használnak. Munkáinak az egyik alapja a Fülöp-szigeteki mangyan népcsoportok buhid ábécéje. Ennek az ábécének az írásjeleit kombinálja a másik tudományos szenvedélyével: a matematikával. Az ábécé jelei az alkotásaiban interakcióba lépnek egymással zene ütemére, ezáltal fraktálokat alkotnak – olyan geometriai alakzatokat, amik úgymond „végtelenül gyűröttek”, ezáltal egy végetlen formává alakulnak. Ezt a sorozatát Aszemikus Írásnak nevezte el. Az „asemic” angol szó, amely azt jelenti, hogy nem olvasható írás, azaz olyan írás, amely nem tartalmaz értelmezhető nyelvi vagy nyelvtani jeleket.

A rezidenciaprogram alatt az Aszemikus Testek című sorozaton dolgozik, amelyben az emberi test funkcionál írásjelként. Javier Aparicio Frago egyedi látásmódja szerint az emberi test is formák váltakozásából épül fel, akárcsak egy jelrendszer, a jelrendszerek pedig ábécéket alkothatnak. A testeket először tradicionálisan, papír és tinta segítségével rajzolja meg, majd beviszi őket egy digitális szoftverbe, és annak a segítségével animálja. A készülő installáció az animációkat és a papírképeket is be fogja mutatni.

Javier Aparicio Frago kiállítása május 21-én nyílik meg az Art Quarter Budapest Nest termében, ahol a két tavalyi rezidens művésszel, Boruzs Ádámmal és Kocsi Olgával együtt lesznek láthatóak a munkái.

Barta Alexa
Képek: Palkó Bálint