Pörgős nyár – Kocsi Olga naplója

Június

Június folyamán részt vettünk az első nyilvános beszélgetésen és készült egy mini kiállítás az eddigi munkáimból. Jó volt beszélgetni a másik ösztöndíjas művésszel, hogy kinek milyen élményei vannak eddig. Találkoztunk a rektor úrral, akinek gyors tárlatvezetést tartottam. Eseménydús volt a június.

A tervek már megvannak, már csak időpontokat kellett egyeztetni. A laborba is bejártam konzultálni, megbeszélni, milyen lehetőségek vannak az adatok kinyerésére. Felvettük, ahogy „söprögetek”, ami a kamerarendszer használat előtti kalibrálását jelenti. Nekem nagyon megtetszettek a színes kompozíciók, amik létrejöttek a mozgás által, ezeket most rögzítettük. Majd kiderül, mit tudok velük kezdeni a későbbiekben. Érdekel a mozdulatok 3D nyomtatása is, ugyanis ezeket a térben rajzolt vonalakat akár ki is lehetne nyomtatni.

Később az első éles felvételre készültem a mozgás laborban. A barátnőmet szerettem volna felvenni, aki várandós volt, miközben kovászos kenyeret gyúr. Azt is elképzeltem, milyen jó lenne majd esetleg már a babával is felvenni őket. Nagyon meleg volt odakint, ráadásul épp esett, amikor behoztam a papírháttért a felvételekhez. A labor 3D kameráin kívül fotón, videón és saját Kinect rendszerrel is szerettem volna rögzíteni a mozgásokat.

Mindent előkészítettem a felvételre, másnap lett volna a nagy nap, de sajnos le kellett mondanunk, mert végül túlságosan a végére hagytam, és a barátnőm terhessége már nagyon előrehaladott volt. Hívtam, de azt mondta, már nem bírná ki az autóutat sem az egyetemig. Sajnáltam, de remélem, azért majd később, esetleg babával, ha lesz hozzá ereje és kedve, még tudom őket rögzíteni.

Július

Regensburgban töltöttem ezt a hónapot, ahol a Budapest Galéria Művészcsere programja által a Documenta vendége voltam. Itt is kísérleteztem a saját mozgást rögzítő rendszerrel, és felvettem az emberek mozdulatait. Egy kültéri helyszínen élő mozgóképes performanszként kivetülnek az emberek térben és időben való elmozdulásai.

A művészcsereprogram alatt a városhoz kötődő köztéri installációt lehetett tervezni, amit 2023-ban tudnak majd megvalósítani. Nagyon tetsztett ez a feladat, próbáltam minél többet megtudni hozzá Regensburgról. Jártam a várost, a múzeumokat, és információkat gyűjtöttem, amiből majd tudok dolgozni.

Érdekes volt, hogy amikor kinti felvételeket készítettem, a kacsák mozgását is érzékelte a szoftver. Eddig azt gondoltam, kizárólag az emberi alakot képes felismerni és leválasztani a térről.

Augusztus

A nyár hihetetlen gyorsan eltelt, augusztusban már látszott, hogy a laborban a felvételek készítése és az időpontok egyeztetése ősszel fog besűrűsödni igazán.

Összeállt pontosan a terv, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni. Mindenképpen szeretném a mozdulatokat térben is leképezni szobrok formájában. Ennek a kidolgozása még folyamatban van. Don Tamás kurátor lett végül az első szereplő, akit rögzítettem munka közben. Úgy gondolom, a szellemi munka térbeli kivetülésének leképzése izgalmas alakot fog ölteni.

Kocsi Olga

A képek a művész tulajdonai.