A homokszemcsék művészete – rezidenciaprogram Kanadában

Történjék a megvalósítás tudományos módszerekkel vagy ecsetvonásokkal, a kanadai Art the Science a kreativitás ápolását tűzte ki célul, és a világ egyik legkedveltebb és legnépszerűbb online tudományos-művészeti közösségévé vált. 2015 óta számos digitális kiállítást szervezett, és elindította a Science Artist Residency Programját, melyet a következőkben szeretnék bemutatni.

Az Art the Science egy nonprofit szervezet, amely a művészet és a tudomány közötti kapcsolatok erősítésére törekszik, segíti a művészek és tudósok közötti interdiszciplináris kommunikációt. A kutatókkal való együttműködéssel az Art the Science hagyományosan megközelíthetetlen kutatási területeket nyit meg a művészek előtt, segítséget nyújt számukra a tudományos kutatás előtt álló akadályok felszámolásában. A program arra törekszik, hogy előmozdítsa a tudományos ismeretek kommunikációját a nyilvánosság felé is, miközben lehetőséget biztosít a művészek számára, hogy munkáikat rendhagyó és innovatív módon mutassák be.

Az Art the Science rezidenciák három szakaszra tagolhatók. Az első fázis egy laboratóriumi szakasz, mely a művészek munkáját támogatja. A második szakasz egy fizikai kiállításon keresztül vonja be a helyi közvéleményt. A harmadik fázisban pedig egy online kiállítás látható a Polyfield Galériában.

Between the Sand, © Owen Fernley

Az egyik első rezidenciaprogram a Queen’s University környezetmérnöki laboratóriumával együttműködésben valósult meg. A résztvevő művész Owen Fernley kreatív kódoló volt, aki a kutatási eredményekből inspirációt merítve, egy homokoszlop eloszlásának és színének szimulálására elkészítette Between the Sand című alkotását.

A művész részletes beszámolója a projektről itt olvasható.

Bakonyi Lilla

Kiemelt kép forrása: Owen Fernley