Superluminal – művészet a fénysebességen túl

A fényművészet kiemelkedő alakjainak alkotásai tekinthetőek meg Budapesten, a Light Art Museumban. A kiállítás célja, hogy olyan alkotásokat mutasson be, amelyek készítői a fényt eddig szokatlan szemszögből közelítik meg, valamint, hogy tudományos számításokkal alátámasztott művekkel kápráztassa el a nagyközönséget.

A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás, terjedésének sebessége az egyik legalapvetőbb állandó a természetben. A fény gyorsasága pontosan mérhető, és ez a mérték a fizika jelen állása szerint az elérhető sebesség korlátja, ennél gyorsabban semmi nem képes a haladásra. A hihetetlenül gyorsnak tűnő emberi észlelés, az idegi ingerületátvitel is jóval a fény sebessége alatt van. Ezen ismeretek felvetnek izgalmas kérdéseket: vajon képes lesz-e valaha az emberiség a fénynél gyorsabb  ̶ szuperluminális ̶  utazásra, vagy hogyan változna az emberiség világról alkotott képe, ha az emberi érzékelés a fény sebességénél is gyorsabb lenne? Ezek a gondolatok inspirálták a budapesti Light Art Museum legújabb időszaki kiállítását, a Superluminalt.

FUSE: Multiverse.unfolded

A kiállításon negyven magyar és külföldi művész alkotásai tekinthetőek meg, amelyeknek központi eleme a fény. A tárlat célja, hogy a fényművészet segítségével olyan kérdéseket feszegessen, amik szakítanak a hagyományos, emberközpontú megközelítésekkel, és képes legyen a fényt más szemszögből is megközelíteni. Az alkotások számos különböző témát tárgyalnak: a szupernóvák, a fekete lyukak, az ősrobbanás vagy akár a kristályba zárt sarki fény is inspirációt nyújtott a nemzetközi alkotógárda számára. A bemutatón látható, hogy Philip Vermeulen kinetikus szobra hogyan képes két speciális propellerrel a fényt alkotószíneire bontani, a FUSE stúdió alkotása miatt elképzelhetjük az univerzum végtelenségét és a Nohlab stúdió által kreált immerzív videó segítségével betekintést nyerhetünk a fotonok mozgásának különleges világába. A kiállított installációk tudományos produktumok, mivel minden mű számításokkal van alátámasztva, de egyben művészeti alkotások is, amelyek lenyűgözik a nézőt. A művek május 20-ig tekinthetőek meg Budapesten, a világ egyik legnagyobb fényművészeti múzeumában.

Philip Vermeulen: Whether Weather

Palkó Bálint

Fotók: Light Art Museum

Források: Light Art Museum, Euronews