Szimfónia a természet rezgéseiből – Tarun Nayar projektje

A Modern Biology Tarun Nayar kanadai zenész, biológus projektje, melyben a művész két szenvedélyét egyesítette. Az indiai klasszikus zenei műveltséggel és biológiai háttérismeretekkel rendelkező zeneszerző házilag épített moduláris szintetizátorokat. Emellett más analóg berendezéseket is használ, hogy egy adott hely és idő természetes rezgéseivel improvizáljon, „a növények bioelektromosságán, a látens elektromágneses sugárzáson és a föld rezonáns zümmögésén keresztül”.

Alkotásait meghallgathatjuk Spotifyon, Apple Musiconon, Deezeren, Amazon Musicon és Tidalen. A zenei streaming felületeken megtalálhatóak albumai: a Plant Music Vol 1 és a Plant Music Vol 2: Fruits and Flowers of Hawai’i, és a most áprilisban megjelent Field Notes című legfrissebb alkotása. Nayar nagyon ügyesen használja a közösségi médiát a természettel kollaboráló komponálás műhelytitkainak bemutatására. Alább megnézhetjük az egyik YouTube-videóját, igazán széleskörű népszerűséget azonban a TikTokon ért el, ahol legnézettebb videója 26,5 millió megtekintéssel és 4,5 millió kedveléssel rendelkezik.

Nayar projektjét koncertek formájában is a nagyközönség elé viszi. A közelmúltban az Egyesül Államok számos fesztiválján (Thing, Basscoast, Northern Nights) és a Wonderland Psychedelic című konferencián hallgathatták meg az érdeklődők növényzenei alkotásait élőben. Legközelebb ezzel az élménnyel a Thing Music & Art fesztiválon talákozhatunk augusztus 26-án.

Mindezek mellett a zeneszerző szenvedélyesen védi a környezetet, és a projekt bevételének nagyrészét a természet támogatására ajánlja fel.

Bakos Szonja

Források: http://auteurresearch.com/artists/modern-biology/, https://www.modernbiology.xyz/ , https://www.youtube.com/channel/UC_TdgHtEkZzfOfr0v0CF6xA