Természeti jelenség vagy tudomány?

Boros Miklós János Merőleges Valóságok c. kiállítását 2023. április 19-én Lelkes A. Gergely festőművész nyitotta meg a B32 Galéria és Kultúrtérben. A kiállítás a víz és a szobrászat találkozását eleveníti meg, ám a művészet létrejöttéhez a fény mint alkotóelem is elengedhetetlen.

A szobrász különböző méretű és formájú acéledényeket készített, melyeket a kiállítóteremben különböző formációban, illetve kompozícióban helyezett el. Mindegyik edény egy falfelület előtt kapott helyet. A művészeti alkotás egyik legfontosabb, a műalkotás létrejöttéhez elengedhetelen eleme a víz, amit a megnyitó előtt az acéledényekbe öntöttek. A teli acéltárgyakat különböző perspektívákból lámpák világítják meg, és így jelenik meg a visszatükröződő kép a falon.

Fotó: Szőnyi Franciska

A művészet ugyan már ebben az állapotban is megjelenik, az igazi, élő művészet mégis akkor válik elérhetővé, ha a közönség is kicsit „belepiszkál” a művész munkájába. A vizet kézzel megbolygatva, vagy az edényt lábbal megremegtetve olyan hullámjelenségeket tud az ember előidézni, melyek az egész víztömeget megmozgatják, és különféle mozgóképekként jelennek meg a fehér falon. Ezekhez a mozgásokhoz hangok is társulnak, ám a víztömeg miatt nem olyan hangzatos, mint üres állapotában. A préselt acéltálak hangja a legszebb és leghosszabban tartó.

Fotó: Szőnyi Franciska

A tárgyak – amik a kiállítótérben elérhetőek – művészeti értéküket elveszítik, ha nem a megfelelő kompozícióban vannak kiállítva, és ha, nincs olyan felület, amin a visszatükröződő kép meg tudna jelenni. A tárgyak hasonlóan működnek a madáritatóhoz, tehát egy kertben is meg lehet alkotni hasonló módon ezt a fajta művészetet, ha biztosítva van hozzá egy felület. Sok műalkotás működik hasonlóan: Egy hétköznapi, természeti jelenség tárul a befogadó felé, aki talán észre sem veszi, milyen könnyen érhető el, milyen mértékben körülöleli őt a művészet és a tudomány.

A kiállítás 2023. május 11-ig elérhetó a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Szőnyi Franciska