Tomás Saraceno – Biospheres

Tomás Saraceno neve kapcsolódik egy ambiciózus projekthez, amely Biosphere 2 nevű létesítményt használja fel inspirációnak. A Biospheres projekt arra irányul, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne az űrt és a Földet élőhelyként fenntartható módon használni.

A Biosphere 2 egy olyan tudományos létesítmény Arizona államban, amelynek célja egy a Földéhez hasonló zárt ökológiai rendszer, más néven vivárium kialakítása. A kettes szám a nevében onnan ered, hogy ez lett volna a második legnagyobb teljesen önálló ökológiai rendszer a Föld után. A kísérlet keretében a létesítményben növényeket, állatokat és embereket helyeztek el, akik teljesen elszigetelten éltek a külső környezettől. A résztvevőknek az volt a feladata, hogy fenntartsák az életet, és figyeljék az ökológiai folyamatokat. A kísérlet sajnos nem hozta meg a várt eredményeket és számos technikai és pénzügyi problémába ütközött, azonban a mai napig monumentális a tudomány és kultúra szempontjából.

Biosphere 2 Arizónában

Tomás Saraceno argentin származású művész, akinek munkássága a tudomány és természet kapcsolatára, valamint a fenntarthatóságra fókuszál. Az installációi gyakran emlékeztetnek pókhálókra, buborékokra és más a természetben is megtalálható elemekre, miközben a levegőben felfüggesztve lebegnek. Az egyik ilyen négy installációból álló projektje a Biospheres. Ez a sorozat egy sor zsinórral, pókhálószerűen körbefont, levegőben felfüggesztett üveggömbből áll, amelyek mindegyike egy saját magát fenntartó mikrokörnyezetet rejt. A Biospheres 02 a második installáció ebben a sorozatban. A belsejében tillandsiák vannak, amik olyan Amerikában őshonos növények, melyeknek csak vízre, oxigénre és napfényre van szüksége a túléléshez, így tökéletesek ehhez a demonstrációhoz.

Tomás Saraceno: Biosphere 02, 2009.

Az installációsorozat lényegében önfenntartó kolóniákat, vagy városokat realizál, amelyek saját atmoszférával és ökológiai rendszerrel rendelkeznek, így demonstrálják, hogy hogyan tudnánk a Földön kívül élni. A pókhálószerű kialakításuk a rugalmasságot és a folyamatosan változó környezetet szimbolizálja, amely elengedhetetlen egy ilyen ökoszisztéma fenntartásához, a tartalmukat körülölelő buborék pedig az atmoszférát helyettesíti.  

Barta Alexa
Kiemelt kép: blog.qagoma.qld.gov.au