Új világ – az első MI által generált film

A mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődésével rengeteg munka került veszélybe: számos, eddig ember által végzett foglalkozást vagy csak részben, vagy már teljesen gépek vettek át (pl. bkv automata, önkiszolgáló kassza, robotpincér). A kreativitást igénylő munkák – festészet, írás, filmkészítés – eddig úgy tűnt, biztonságban vannak a mesterséges intelligencia térhódítása alól, azonban az elmúlt egy-két évben erre is rácáfolt az MI: Az internetet már elárasztották a mesterséges intelligencia által generált képek és videók, már bárki hangján meg tudunk szólaltatni valaki mást, valamint sok könyv is íródott az MI segítségével.

A tavalyi évben Hollywood az írói sztrájktól volt hangos, a béremelésen kívül pedig az a fontos kikötése volt a tüntetőknek, hogy a stúdiók ne követelhessék tőlük az MI használatát, és annak fejlesztésére se használhassák fel az munkáikat. A stúdiók vállaltak bizonyos garanciákat az írók védelme érdekében, amelyek magukba foglalják a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatos elveket is. Ennek értelmében a stúdiók képviselői legalább évente kétszer találkoznak a forgatókönyvírók szervezetének tagjaival, hogy egyeztessenek az MI alkalmazásáról a filmek fejlesztésében és gyártásában. A forgatókönyvírók tehát alkalmazhatják a mesterséges intelligenciát a tartalomgyártási folyamatban, azonban nem kötelezheti őket erre senki. Valamint a stúdióknak kötelességük közölni az írókkal, ha bármilyen tartalmat mesterséges intelligencia segítségével állítottak elő.

Természetesen ez egy jó hozzáállás a stúdiók részéről, mivel biztosítja az írókat, hogy a munkájuk értékes, azonban a közeljövőben még nem kell félnünk attól, hogy az MI által generált filmek eloroznák a munkát a filmkészítőktől. Erre nincs is jobb példa, mint a frissen megjelent Next Stop Paris című film, melynek előzetese itt nézhető meg. A film készítését nagy mértékben a mesterséges intelligenciára bíztak, ami látszik is rajta, mivel sajnos nem nevezhető se tartalmilag, se esztétikailag kielégítőnek. Egy ingyenes streaming szolgáltatónál (TCLtv+) fog megjelenni nyáron és a készítők sok hasonló filmet ígérnek az érdeklődőknek. A sajtóközlemény szerint a film elkészítésében részt vett egy globális produkciós csapat, amely animátorokból, VFX-szakértőkből és mesterséges intelligencia mérnökökből állt. A forgatókönyvet a TCL tartalomért felelős igazgatója és kreatív igazgatója írta – tehát elvileg az MI-t nem vonták be ebbe a folyamatba, azonban így is elég döcögősnek tűnik a történet.

Az tehát kiderült, hogy az MI egyelőre nem jelent nagy fenyegetést, azonban a gyors fejlődése miatt nem csoda, hogy a forgatókönyvírók úgy érezték lépéseket kell tenniük a szellemi munkájuk védelme érdekében.

Cseh Bianka

Kiemelt kép: Pixabay.com