Workshop a magyarországi Art&Science és művészeti rezidenciaprogramokról

Ahogyan a BME Rezidenciaprogram már második évben ad teret művészeknek és műszaki kutatóknak a közös munkához, számos ehhez hasonló program és együttműködés jött létre külföldön és Magyarországon is. A magyar rezidenciaprogramok és Art&Science programok vezetőit látta vendégül a BME Művészeti Rezidenciaprogramja március 28-án „A művész kirándul” címmel.

A program célja az volt, hogy összekapcsoljon olyan programokat, melyek arra kínálnak lehetőséget művészeknek, hogy megszokott közegüket hátrahagyva új alkotói környezetben gyűjtsenek inspirációt. A workshopon a bemutatkozásokon túl a projektek szervezeti, anyagi és szellemi hátteréről is szó esett. Az esemény második felében ötleteket osztottak meg egymással a résztvevők az ilyen programok fenntarthatóságával, illetve jövőbeli együttműködési és pályázati lehetőségekkel kapcsolatban. 

Elsőként Somos Kató, az Art Quartet Budapest (AQB) munkatársa beszélt ennek, a Magyarországon egyedülálló művészeti térnek a rezidenciaprogramjairól, amelyeken mindenféle művészeti ág képviselői részt vehetnek. Idéntől kezdve az AQB a BME Rezidenciaprogram fontos partnere: itt fog megszállni a spanyol ösztöndíjas, Javier Aparicio Frago és a korábbi ösztöndíjasoknak is kiállításokat szerveznek.  

A következő előadó Hermann Júlia volt, aki a Budapest Galéria programjáról számolt be. A galériában külföldi művészeket fogadnak tucatnyi külföldi intézménnyel közösen működtetett csereprogram keretei között. A külföldi művészeknek szállást biztosítanak, pop-up kiállításokat szerveznek és némelyikük a Budapest Galériában is kiállít. A program kurátorokat is fogad.   

Ezt követően Gács Anna mutatta be a vendégelőadóknak a BME Művészeti Rezidenciaprogramot, beszámolt az utóbbi két év fő eredményeiről, finanszírozási nehézségeiről, illetve arról, hogy miért tartja fontosnak a tudomány és a művészet kapcsolatának felfedezését. Kiemelte emellett a diákok részvételét a programban, hiszen a program szervezésében és a blog működtetésében központi szerepe van a BME-s hallgatók munkájának. 

Gács Anna, a BME Művészeti Rezidenciaprogram vezetője

Gallai Renáta az Erzsébetvárosi Művészeti Rezidenciaprogram vezetője. Ahogy elmondta, a rezidenciaprogram is része a kerület ama törekvésének, hogy a bulinegyedről elhíresült városrész képét lecserélje egy kulturálisan gazdag, inspiráló környezetére. Képzőművészeti rezidenciaprogramjuk külföldi művészek számára is vonzó, a hazai színtéren pedig a MOME fotós hallgatóival működnek együtt, a fiatal fotósok reflektálnak a kerület tapasztalatára a képeken keresztül.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem előadói, Lázár Eszter és Albert Ádám a Research Through Art programjukat mutatták be. Az európai egyetemekkel közös program a művészeti kutatások elősegítését és megértését célozza, eredményei között több, kutatásra és tanításra is használható kötet is megjelent. Ők is beszámoltak arról, hogy az európai uniós források megszűntével lényegében fenntarthatatlanná vált ez a fontos kutatási projekt. 

Somos Kató, Eperjesi Ágnes és Papp Anett

A bemutatkozást az ELTE a METU és a LFZE egyetemek együttműködése követte, melynek fő szervezői Eperjesi Ágnes, Papp Anett , Scheuring István, Bőhm Sára és  Brittnek Andrea voltak. A három egyetem az Art&Science téma összekapcsolásával hozta létre az integrált órát, mely során az ELTE Természettudományi Karának hallgatói, a METU művészeti szakos diákjai és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenész hallgatói dolgoztak közösen egy-egy projekten. A diákcsoportok kreatív megoldásokat találtak tudományos témakörök ábrázolására. 

Szalontai Ábel, a MOME tanára a Balatorium együttműködést ismertette. A program során a MOME hallgatóit vonták be, akik a Balaton ökológiai adatait fizikalizálták, vizualizálták. Ennek végterméke például egy multimédiás installáció, mely felhívja a figyelmet a természetre káros jelenségekre vagy a Save the Lake című, a fenntartható tájhasználatra tanító társasjáték. 

Szalontai Ábel, a MOME tanára

Az utolsó, Várószoba nevezetű programot Nagy Edina, az ELTE Esztétika Tanszékének oktatója mutatta be. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum közreműködésével létrejött program során a művészek a múzeum gyűjteményére reflektáltak, elsősorban a gyógyítás történetének margójára szorult női szereplők (bábák, orvosok, páciensek) szempontjából. 

Mondik Gábor, a Kreatív Európa Nonprofit Kft. munkatársa az Art&Science és a rezidenciaprogramok számára fontos európai uniós lehetőségeket mutatta be, és pályázatírási tippeket adott. 

Mondik Gábor, a Kreatív Európa Nonprofit Kft. munkatársa

A workshopot záró kötetlen beszélgetés elsősorban a fenntarthatóság anyagi és szervezeti feltételeiről, a különböző tudásfajták összetalálkozásának izgalmáról és csapdáiról, illetve oktatási perspektíváiról és a közös gondolkodás további lehetőségeiről szólt.  

Nagy Tímea 

Kiemelt kép, fotók: Palkó Bálint