A kaotikus érzékeléstől a láthatatlan munkáig

Kocsi Olga és Boruzs Ádám alkotásait március 8-án 18 órakor mutatják be a Műegyetem Központi épületének aulájában.

A 2022-es év nyertes pályázó művészei Kocsi Olga és Boruzs Ádám március 8-án mutatják be a Művészeti Rezidenciaprogramban eltöltött egy év során született alkotásaikat. Az eseményen köszöntőt mond Czigány Tibor, a BME rektora, Kiss Rita témavezető pedig a programmal kapcsolatos tapasztalatairól beszél. A kiállítást Néder Panni színházi rendező nyitja meg.

A korábbi, decemberi kiállításhoz hasonlóan a megnyitó előtt 16.30-tól kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, melynek témája a technológiai innováció és a művészet kapcsolata lesz. A beszélgetés helyszíne a BME Központi épületének földszintjén található Látogatóközpont.

A 2022-es év elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósult program keretében évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra.

Kocsi Olga: Láthatatlan munka – részlet

Kocsi Olga multimédia-művész installációja a Láthatatlan munka címet viseli. A művész az elmúlt egy évben a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Mozgáslaboratóriumának munkatársaival dolgozott együtt, választott témája a Mozgás – művészet volt. Az alkotások célja a mindennapok rutinszerű, így szinte „láthatatlan” munkájának rögzítése és megjelenítése. A laborban töltött idő során különböző szereplők foglalkozásukkal összefüggő vagy nem összefüggő tevékenységét, szakmai és hétköznapi rutinjait – a tetováló tetoválását, a tudós főzését, a képzőművész takarítását – rögzítette a laborban többféle technikával, és ezekből a felvételekből, adatokból készített sík- és térbeli megjelenítéseket: videót, 3D szobrot, nyomatot, üvegobjekteket.

Boruzs Ádám: Kaotikus érzékek

Boruzs Ádám képzőművész munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött az elképzeléseiben. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben az Áramlások szépsége: a flow élmény témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a Műszaki színtan megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére. Ádám decemberben bemutatott, azóta továbbfejlesztett interaktív installációja Kaotikus érzékek 2 címmel érkezik a márciusi kiállításra.

A kiállítás március 16-ig tekinthető meg.

A BME Művészeti Rezidenciaprogram 2023-as pályázati felhívásának megjelenése márciusban várható.

One comment

Comments are closed.