Boruzs Ádám kiállítása a Műegyetemen

December 8-án 18 órakor nyílik a rezidenciaprogram első kiállítása. Boruzs Ádám Kaotikus érzékek című installációját a BME Q épület aulájában lehet megtekinteni.

2022-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. Az együttműködésre szánt egy év a végéhez közeledik, a művészek közül elsőként Boruzs Ádám mutatja be a program során született alkotását, mely a Kaotikus érzékek címet viseli.

Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy két meghirdetett témát ötvözött az elképzeléseiben. Az elmúlt egy évben az „Áramlások szépsége: a flow élmény” témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a „Műszaki színtan” megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére.

A kiállítás megnyitója 2022. december 8-án 18 órakor lesz a BME Q épület aulájában. A kiállítást Demeter Nóra Ybl-Miklós díjas építész nyitja meg, köszöntőt mond Dr. Czigány Tibor, a Műegyetem rektora. A megnyitó után Boruzs Ádám tárlatvezetést tart, mely során elmeséli tapasztalatait és műalkotásának történetét az ihlettől a megvalósulásig.

A megnyitó előtt 16 óra 30 perctől Kreativitás és praxis: Miben áll a művészeti és a tudományos munka alkotó jellege, és hogyan segíti vagy gátolja ezt az intézményrendszer? címmel kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a Q épület földszinti büféjében. A beszélgetés a tudományos kutatáshoz és a művészeti alkotáshoz szükséges mentális munka sajátosságait, különbségeit, hasonlóságait járja körül, és azt, hogy azok a körülmények, amelyek között ez a munka zajlik, hogyan határozzák meg a kutatói/művészi munkafolyamatokat.

A beszélgetés résztvevői:

  • Ágoston Dorottya PhD hallgató, BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék
  • Bárány Tibor irodalmár, filozófus, BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék
  • Prof. Dr. Héjj Andreas evolúciós pszichológus, a Müncheni Ludwig-Maximilians és a Pécsi Tudományegyetem professzora
  • Kicsiny Balázs képzőművész, az MKE egyetemi tanára, doktoriskolájának vezetője
  • Dr. Samu Krisztián mérnök, a BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék docense és tanszékvezető-helyettese

Moderátor: Gács Anna irodalomkritikus, kultúrakutató, BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék, a Művészeti Rezidenciaprogram ötletgazdája

A program másik nyertes pályázója, Kocsi Olga multimédia-művész alkotásaiból készült kiállítás 2023 márciusában várható.