Földöntúli alkotások

A modernkori csillagászatnak és az űrkutatásnak köszönhetően új művészeti ág jött létre: az űrművészet (space art). Ezek az alkotások olyan csillagászati felfedezéseket illusztrálnak, melyeket még nem lehetett lencsevégre kapni.

Az űrművészet elődjei

A Naprendszer a történelem során számos alkotónak adott inspirációt. Az ősi barlangrajzokon például nem csak állat- és emberalakok láthatóak, hanem kicsi, egymás mellett elhelyezett pontok is, melyek nem véletlenszerűen kerültek oda: a pöttyök csillagképeket ábrázolnak. Ezeket az alkotásokat az emberiség legkorábbi művészeti hagyatékai közé sorolhatjuk, azaz a kozmosz már több tízezer éve is megihlette az alkotókat.

Lascaux-i barlang, Franciaország. A pontok a Bika csillagképre hasonlítanak.

A középkor vallásos szemléletmódja következtében, főleg bibliai jelentéssel felruházva jelentek meg az űrbéli szimbólumok az alkotásokban. Giotto di Bondone, gótikus művész 1305-ben készült a Háromkirályok imádása című freskóján egy üstökös is látható, mely elvezette a három bölcset az újszülött Jézushoz. Sokan úgy vélik, hogy a Bibliában szereplő csillag, maga a Halley-üstökös lehetett.

Giotto di Bondone: Háromkirályok imádása (1305)

Donato Cretit 1711-ben bízták meg azzal, hogy egy kisebb képekből álló sorozatot készítsen, melyek a bolygókat ábrázolják. A festményeket XI. Kelemen pápának ajándékozták azzal a céllal, hogy meggyőzzék őt egy obszervatórium létrehozásának fontosságáról. A nyolc darab képből álló festménysorozat végül a Csillagászati megfigyelések címet kapta. Az ajándéknak köszönhetően a pápa végül engedélyt adott az obszervatórium megépítésére, és rövid időn belül meg is nyitották az épületet Bolognában.

Verne Gyula írásain keresztül mutatott be olyan űrbéli objektumokat, melyeket szabad szemmel még senki sem láthatott. Az Utazás a Holdba (1865) című regényében a Hold felszínét bemutató leírás rendkívül hasonlít az Apolló legénységének beszámolójára annak ellenére, hogy a regény 104 évvel a Holdraszállás előtt íródott.

Chelsey Bonestell festményei 1944-ben jelentek meg a Life magazinban, melyek a Szaturnuszt ábrázolják, annak különböző holdjairól nézve. A festmények érdekessége az, hogy Bonestell egy teljesen új művészeti ágat mutatott be velük az amerikai közönségnek, megalapozva ezzel az űrművészet műfaját.

Chelsey Bonestell: Szaturnusz a legnagyobb holdjáról, a Titánról nézve (1944)

Űrművészet napjainkban

A művészet és a világűr közötti kapcsolat egyre csak fejlődik és változik, mind tudományos, mind kulturális téren. Bár évezredek óta fellelhetőek a csillagászati elemek a művészetben, maga az űrművészet műfaja még gyerekcipőben jár. A NASA külön osztályt hozott létre ennek a művészeti ágnak, így az alkotók együtt tudnak dolgozni az űrkutató tudósokkal és mérnökökkel. A céljuk az, hogy az alkotásokon keresztül nyissanak ajtót a nagyközönség számára, így népszerűsítve az űrkutatást. Ezek a képzőművészek és írók fektetik le azokat az alapokat, amelyek megértetik a jövő űrtevékenységeit a laikusokkal is.

Dana Berry: Egy feketelyuk impressziója az NGC 1068 galaxis szívében

Az IAAA (International Association of Astronomical Artists) az egyetlen olyan szervezet a világon, mely olyan művészekből áll, akik a világűr képeinek megalkotására kötelezték el magukat. Sokszor összekeverik őket a scince fiction és fantasy alkotókkal, de velük ellentétben az űrművészek minden képet és írást kutatási eredményekre és tudományra alapoznak. Kifejezési módjuk például a festészet, a grafika, a szobrászat, az üvegművészet és a digitális művészet.

Az űrművészet öt fajtáját különböztetik meg a szakemberek:

  1. Művészet, amely az űrkutatás melléktermékeiként létrehozott új technikákat, anyagokat vagy érzékszervi tapasztalatokat alkalmaz.
  2. Művészet, amely azokat az új pszichológiai tapasztalatokat vagy új filozófiai elképzeléseket fejez ki, melyek az űrkutatás során alakultak ki.
  3. Művészet az űrben, amelyet a Földről kell nézni.
  4. Művészet a Földön, melyet az űrből kell nézni.
  5. Művészet az űrben, melyet az űrben használnak, vagy az űrből nézik.

A cikksorozat következő részeiben olyan alkotásokat és kiállításokat mutatunk be, melyek az űrművészet különböző típusait reprezentálják.

A barlangfaltól, a vásznon át, a képernyőig a világűr mindig is biztos helyet foglal az ihletet adó múzsák között. A kozmosz rejtélyes és végtelen, a kutatók pedig nap mint nap azon dolgoznak, hogy megfejtsék a világegyetem titkait. És az űrművészek azok, akik megragadják a megfoghatatlant és láthatóvá teszik a láthatatlant.

Magyar Inez

Kiemelt kép: Dana Berry: Egy leharcolt bolygó egy távoli szupermasszív feketelyuk mellet halad el