Milyen hangja van a gombáknak? – A biológia és a zene kapcsolata

Az előző, Szimfónia a természet rezgéseiből című írásomban már bemutattam a bioadat-szonifikációs eljárást, a Modern Biology projekten keresztül. Az eljárással képesek lehetünk bármilyen élő szervezet rezgéseit hangként érzékelni. Ebbe természetesen beletartoznak a gombák is, amelyek igazán különös hanghatásokra képesek. A következőkben néhány olyan alkotót szeretnék megemlíteni, akik megpróbálták a gombákat éneklésre, avagy beszédre bírni.

Tarun Nayar

Tarun Nayar (Modern Biology) neve már ismerős lehet az előző cikkből, ő a gomba zenés videóival vált népszerűvé a TikTokon. Különböző gombafajták hangjait mutatja be, improvizál és zenét készít belőlük. Épített egy gomba szintetizátort is, melyet nemcsak videóformában mutatott meg, hanem a nagyközönség személyesen is megcsodálhatta, az érdeklődők pedig ki is próbálhatták.

@modernbiology

2500 people listening to mushroom music 🍄🎶 with @Paul Stamets #mushroom #fungi #synthtok #musiciansoftiktok

♬ original sound – modernbiology

Nayar úgy véli, a gomba hozzájárul a hangmagasság-változásokhoz és a ritmushoz, a szintetizátor pedig a hangszínhez vagy a hang minőségéhez ad hozzá. A gombák olyannyira inspirálták az alkotót, hogy két gomba zenés kislemeze is készült, a Mushroom Dance és Amanita: Mushroom Music címmel, ezek megtalálhatók streaming platformokon is.

Noah Kalos

Noah Kalos amerikai elektronikus zenész és mikológus (a gombák tudományára szakosodott biológus) más néven MycoLyco Nayarhoz hasonlóan vírusként terjedt el azokkal a videókkal, amelyekben szintetizátorokat és gombákat összekötő kísérleteit mutatja be, különböző hanghatásokat létrehozva. Egyik projektjében TikTokon videókat készít arról, hogy a különféle vagy ugyanolyan fajtájú gombák hogyan „beszélgetnek egymással”.

Egy másikban pedig bemutatja YouTube videó formájában, ahogyan egy osztriga gomba szintetizátoron játszik.

Kalos szerint, a gombák központi szerepe a „Wood Wide Web” néven ismert elméletben – amely szerint a fák az „erdő internetének” vagy „erdei kommunikátoroknak” nevezett gombahálózatokon keresztül kommunikálnak egymással – párhuzamba állítható az online felemelkedésükkel.

Valamint azt a gondolatot is felveti, hogy a gombáktól való félelem, a mikofóbia nagy része a közösségi média hatására szűnt meg és nyitotta meg az elfogadás útját nemcsak a gombaszakértőknek, hanem az átlagemberek számára is.

Kalos úgy véli, a gombák minden aspektusa megragadta a popkultúra fantáziáját. Ezt bizonyítja, hogy 2021-ben zenéje hallható volt Stella McCartney tervező divatbemutatóján, melynek keretében egy új, fenntarthatóságra összpontosító gombás bőrtáskákból álló kollekciót bemutattak be.

Joe Patitucci és a PlantWave

Joe Patitucci művész az intuitív állapotokkal és a természeti világgal való kapcsolatot segíti elő a hangok, a légzés és a technológia segítségével. A Data Garden vezérigazgatója, melynek terméke a PlantWave. Ez egy olyan eszköz, amivel az élő növények valós idejű adatait fordítja zenévé, harmonikus hangzású környezetet teremtve. A PlantWavehez tartozó alkalmazás hangszergyűjteményeket tartalmaz, amit a növények számára terveztek, hogy azokon „játszani, énekelni tudjanak”. Ez is egyfajta szonifikációs technika, mely utat nyit a növények és a mi esetünkben a gombák életébe is. A PlantWave YouTube oldalán kísérleteztek azzal, hogy egy fára helyezték az eszközt, majd különféle gombákhoz csatlakoztatták, így a gombákkal együtt változatos, váltakozó hanghatások figyelhetők meg.

Patitucci is TikTok oldalán kísérletezik a gombazene készítéssel, a PlantWave eszköz segítségével.

A kérdésemre, hogy milyen hangja van a gombáknak, nem adható egyértelmű válasz. A bioadat-szonifikáció és a PlantWave segítségével éneklésre bírhatóak a különböző gombák. Mindegyiknek más hangja van, ami változik a különféle hatásokra. A közös bennük, hogy e világon túli, sci-fi filmek világát idéző különleges hangzásukkal elvarázsolják az embert.

Bakos Szonja

Források: https://www.latimes.com/lifestyle/story/2023-02-01/mushroom-music-tiktok, https://www.theguardian.com/music/2022/may/13/artists-making-music-from-mushrooms

Kiemelt kép forrása: https://mixmag.net/feature/magic-mushrooms-dose-trip-guide-clothes-history