Szimfónia a természet rezgéseiből – a Modern Biology projekt

A Modern Biology Tarun Nayar kanadai zenész-biológus projektje, melyben az alkotó két szenvedélyét egyesítette és egyben ötvözte a művészetet a tudománnyal. Az indiai klasszikus zenei műveltséggel, a Delhi 2 Dublin zenekarral és biológiai háttér ismeretekkel rendelkező Nayar házilag épített moduláris szintetizátorokat és más analóg berendezéseket.

Célja az volt, hogy „egy adott hely és idő természetes rezgéseivel improvizáljon, a növények bioelektromosságán, a látens elektromágneses sugárzáson és a föld rezonáns zümmögésén keresztül”.

Tevékenysége a bioadat-szonifikációnak nevezett jelenséghez köthető, amelynek során technológia segítségével komplex valós idejű érzékelési adatokat fordít le zenei hangjegyekké. Ennek következtében vagyunk képesek a növények rezgéseit hangként hallani, érzékelni. A „fordítás” bármilyen élő szervezeten működik, a levelektől a gyümölcsökön át egészen az emberekig. Ezt megfigyelhetjük gyakorlatban a következő „Plant Ragas” című videóban. Kezdetben a technológiát egy csiptetős vezetékkel hozzákapcsolta a növényekhez, ezesetben bogyós termésekhez, ez jelentette a kiindulási alapot. A videó leírásából kiderül, hogy a növényi bioelektromosság és az indiai klasszikus raga ötvözése inspirálta Nayar-t és, hogy a felvételek 2021 novemberében készültek a Brit Columbia öböl szigeteken.

A zeneszerző lényegében felerősíti a növények bioelektromos jeleit, azokat elektronikus zenévé alakítja és ezt felhasználva hozza létre műveit. A dallamok a felhasznált növényektől függően változnak. A legtöbb alkotás nyugtató, természetes, meditatív hangzású. Egyes zenéi e világon túli, pszichedelikus atmoszférát teremtenek. A létrehozott darabokat különböző zenei streaming szolgáltatásokon keresztül hallgathatjuk meg.

Elérhető két albuma és több kislemeze is, 2023. április 21-én érkezik legfrissebb alkotása Field Notes címmel. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a különleges természettel kollaborált hangzatok születésébe Instagram-on, YouTube-on és TikTok-on is. Az utóbbi felületen vált népszerűvé a zeneszerző, ahol legnézettebb videója 26,5 millió megtekintéssel és 4,5 millió kedveléssel rendelkezik. Meghallgathatjuk milyen hangja van a kivinek, a kaktusznak, a dáliának, a kókusznak, a gombáknak, a tigrisliliomnak, a mohának vagy akár a chili paprikának.

Nayar projektjét koncertek formájában is a nagyközönség elé viszi. A közelmúltban az Egyesül Államok számos fesztiválján (Thing, a Basscoast, a Northern Nights) és a Wonderland Psychedelic konferencián csodálhatták meg az érdeklődők növényzenei alkotásait élőben. Legközelebb ezzel az élménnyel a Thing Music & Art fesztiválon talákozhatunk 2023. augusztus 26-án.

Mindezek mellett a zeneszerző szenvedélyesen védi a környezetet és a projekt bevételének nagyrészét a természet támogatására ajánlja fel.

Bakos Szonja

Kiemelt kép forrása: Auteur Research