Féljenek a zenészek? – Szigetvári Andrea előadása

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala idén is megünnepelte április 26-án a Szellemi Tulajdon Világnapját, ahol a Millennium-díjak átadásával, olyan szellemitulajdon-védelemben tudatos szervezeteket ismertek el, mint a BioTech USA Kft., a HELL ENERGY Magyarország Kft., a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Stilianos Kft. A nap folyamán különböző szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket lehetett hallgatni. Szigetvári Andrea is az előadók között volt, prezentációjában pedig betekintést nyújtott a rezidenciaprogramban végzett munkájába.

A művész a zene, a mesterséges intelligencia, és az ehhez kapcsolódó szerzőség kérdésével foglalkozik. Előadásában elmondta, hogy akkor beszélünk mesterséges intelligenciáról, amikor valami nem csak az emberi elme, hanem a számítógép segítségével is létrejön. A mesterséges intelligencia egyes mintázatokból következtető folyamatokat alkot, az ember kitalálja az algoritmust, a számítógép pedig gyorsan végrehajtja a parancsot. A zene pedig akkor lehet intelligens, hogyha komplex összefüggések találhatók benne, visszakódolható, szervezhető, felismerhető, fenntartja a figyelmet, érzelmi és értelmi funkciókat képes közvetíteni, mentes a kliséktől, unikális, valamint kapcsolódik az emberi megértéshez. Ezeknek a feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy az MI által generált kompozíciók „intelligensnek” hassanak.

Szigetvári érdekes, gép által generált kompozíciókat játszott le a közönségnek. Egy egyszerű vonós trió és egy barokk vonósnégyes példáját hozta a művész. Az érdekesség az volt, hogy a két mű létrejötte között rövid idő telt el, a mesterséges intelligencia fejlődése pedig erősen érezhető volt.

Az előadás következő szakaszában a Szigetvár Andrea bemutatta az audio generátorokat, melyek a hang hullámformáját használják a mesterséges intelligencia tanításhoz. A számítógép elemzi a formát, majd különböző nyelvi promptok alapján szintetizálja a hangmintákat. 2019-ben még csak 20 másodperces hanganyagokat volt képes generálni az MI, 2023 végétől viszont 2-3 perces, különböző műfajú darabokat is elő tud már állítani az alternatív r&b-től a salsa polkáig. Ezekben a művekben már megjelenik a generált személyiség, az emberi hang. Az MI gyors fejlődése pedig lehetővé teszi, hogy a közeljövőben elérje azt a szintet, amikor már az ember nem fogja tudni megkülönböztetni a generált hangot a valóstól.

Az előadás zárásaként Szigetvári Andrea megmutatta min dolgozik a rezidenciaprogram alatt. Csak a mesterséges intelligencia segítségével tudja kezelni azokat a nagyon nagy korpuszokat (hangfájlgyűjteményeket), melyeket az utóbbi időben gyűjtött. Azt vizsgálja, hogy az adott hangszínek mennyire hasonlítanak egymásra, hogyan lehet velük komponálni. Különböző interaktív rendszereket hív segítségül, melyek mozdulatokra és hangokra reagálnak. Az eddig összegyűjtött 5600 fájlt a program analizálja, kategorizálja és elhelyezi hasonlóság alapján.

Szigetvári Andrea szerint olyan időket élünk, amely a zene számára fordulópontot jelent. Nem vagyunk képesek megjósolni, hogy mi lesz a zene jövője. Annyi biztos, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően új ajtók nyíltak meg a művészek előtt, viszont az igazi tehetség még mindig az emberben rejlik.

Magyar Inez

Kiemelt kép, fotók: Kele Fanni