Virrasztás, fenntarthatóság és művészet a Kaliforniai Egyetem campusán

A tudomány és művészet az Egyesült Államok több egyetemén is közös nevezőt talált. A UC (University of California) Santa Cruz falai között is több éve működik művészeti rezidenciaprogram, amely során egy 2021-es projekt az egyetem campusának fenntartható fejlesztésével foglalkozik.

Alex Wand, Alex Jones, Tiffany Theden és Stephanie Cheng Smith Mapping Sonic Futurities címre hallgató, több szempontból is különleges projektje szubjektív, naplószerű beszámolókkal kísért videókkal mutatja be a santa cruzi campus egy-egy konkrét pontját. Ezeken a helyeken a 2040-ig megvalósítandó tervek szerint az egyetem új épületei fognak állni, így Wand és társainak célja, hogy a fejlesztések ökológiai fenntarthatóságára hívják fel a figyelmet. 

Az alkotás részeként létrejött videók különlegessége, hogy 24 órás virrasztást követnek végig, monitorozva a hely tipikus hanghatásait, a virrasztás során megélt jelenségeket és érzeteket pedig a virrasztók bejegyzései színesítik és hozzák még közelebb az érdeklődőkhöz. Természetesen nekünk, mint az alkotások élvezőinek nem az egésznapos hosszúságú videót kell végigkövetnünk, a tízperces videók minden órából 25 másodpercet jelenítenek meg, így a rohanó világunk számára is emészthető módon láthatjuk, milyen egy nap a Kaliforniai Egyetem campusán – hangokban elmesélve. 

Kép 2: A projekt oldalán a videókat a beszámolók mellett térkép is kíséri.

 

Pupli Anna Sára

Kiemelt kép: A UC Santa Cruz campusa, © Matthew Millman