Grafikus végzettséggel a NASA-nál dolgozni? Lehetséges!

Dan Goods a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) stúdió kivételes csapatát vezeti, akik olyan kreatív történeteket, művészeti installációkat hoznak létre, melyek bonyolult és összetett koncepciókból születnek. Az alkotásaik köztereken, múzeumokban és még a világűrben is megtalálhatóak.

Egy korábbi bejegyzésben már volt szó az űrművészet történetéről és fajtáiról. Ez a cikk pedig Dan Goods installációiba ad betekintést. Ezek az alkotások az űrkutatás melléktermékeiként új érzékszervi tapasztalatokat adnak a közönségnek.

Goods azon dolgozik, hogy a JPL technikai, adatvezérelt nyelvezetét lefordítsa vonzó és közönségbarát műalkotásokra. Az eredeti feladata az lett volna, hogy olyan vizualizációkat hozzon létre, melyek bemutatják a JPL munkáját. Viszont a művész tovább gondolta a dolgot: nem csak azt akarta, hogy ez emberek lássák az univerzumot, azt akarta, hogy érezzék.

A Beneath the Surface című installációt a 2011-ben kilőtt Juno űrszonda inspirálta, melynek célja, a Jupiter atmoszférájának felderítése. A gázbolygó hatalmas és pusztító viharjai felkeltették Goods érdeklődését, és megalkotta azt a környezetet, ahova a Juno leereszkedik. A művész hatalmas, amorf felhővel töltött meg egy sötét szobát, melyet hátborzongató, vöröses fénnyel világított meg. Ahhoz, hogy szimulálni tudja a Jupiter felhőin való átlátáshoz szükséges műszereket, a villámlásokat infravörös fények segítségével hozta létre, melyek szabad szemmel láthatatlanok, de kamerán keresztül láthatóak. Goods ezzel azt akarta elérni, hogy a közönség kameráival helyettesítse a JPL technológiáját, így belevonva őket is a kiállításba.

A Metamorphosis című projektjét a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös ihlette. A ragyogó, 3,6 méter magas, finom ködbe burkolódzó acélszobor azt a pillanatot ünnepli, amikor a Rosetta űrszonda sikeres leszállást hajtott végre az üstökösön. A belülről megvilágított, köd- és vízgőzfelhőket kibocsátó Metamorphosis az üstökösök ragyogását és légkörét idézi fel, amelyek fényt, gázt és port termelnek a Nap felmelegítésének hatására.

A művészet és a tudomány ötvözésével Goods olyan installációkat hozott létre, melyeknek köszönhetően az emberek úgy tapasztalhatják meg az univerzumot, mint még korábban soha.

Magyar Inez

Kiemelt kép, fotók: dan goods (directedplay.com)