Kaotikus érzékek – Boruzs Ádám naplója

Hosszas konzultálások közepette megtettem az első lépéseket fő projektem megvalósításához. A látványtervek elkészültek, beszámolok az elmúlt időszak történéseiről is.

A Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika, valamint a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszéken eltöltött idő alatt a legfőbb szándékom a mentoraimmal és a kutatókkal való legjobb kapcsolat kiépítése volt. Kötetlenül és szakmai keretek közt is el tudtunk beszélgetni a különböző kutatási területekről, azoknak szellemi és gyakorlati lényegéről. Mindezt a nyár elején elősegítette egy tanulmányi kirándulás a HDR Tanszékkel, ami közös főzéssel és összejövetellel zárult.

Kísérletezés hűtőmágneses kettősingával (manipulált videórészletek)

Eddig megközelítőleg tíz szakemberrel konzultáltam, ezért a sok információ miatt időbe került, amíg felfedeztem a koherenciát, valamint azt az eszenciát, ami egyfajta közös nevezőként egyesíti a tanszék és a saját érdeklődésemet, ugyanakkor optikai tekintetben érdekes és problematikus. Számos ötletet el kellett már vetnem. Olyan témát kerestem, amit művészként a jövőben is folytathatok. Valami olyat szeretnék létrehozni, amilyet még nem tettem. A stabilitás, az instabilitás és a káosz kezdett el foglalkoztatni, ami megjelenik a folyadékok, a gázok áramlásában és a természet mechanizmusában egyaránt. Így született meg a „káosz-inga” koncepciója.

3D-s látványterv

Megannyi vizualizációval találkoztam, amely  bemutatja a  reverzibilis, a lamináris és a turbulens áramlást, valamint a káoszt. A káoszban leginkább a kiszámíthatatlanság gondolkodtatott el, és olyan kaotikusan működő rendszereket kezdtem vizsgálni – digitális szimulációkat és analóg berendezéseket –, amelyekben a jelfeldolgozás fontos szerepet kap. Céljom, hogy aeroakusztikai és optikai szempontból a hang-, a szín- és a mozgásérzékelés jelenjen meg és váljon interaktívvá, valós idejű élménnyé.