A tudomány, a sport és a művészet találkozása – interjú Ágoston Dorottyával

Láthatóvá válhat a láthatatlan munka? Belefér a mérnöki tanulmányok mellett egy világbajnokság? Mit lát meg a művész, amit a mérnök esetleg nem figyel? Ágoston Dorottyát kérdeztük, aki elismert sportlóként és mérnökként lelkesen társult a rezidenciaprogramhoz.

Mi motivált abban, hogy csatlakozz a rezidenciaprogramhoz? Milyen lehetőségeket, élményeket keresel témavezetőként?

PhD témavezetőm, Dr. Kiss Rita Mária professzor asszony, Kocsi Olga másik témavezetője kért, hogy segítsek Olgának az egyetemen végzett munkájában, a MOGI Tanszék mozgásvizsgáló laboratóriumában. Örömmel fogadtam a felkérést, mert azt éreztem, hogy egy művész és egy mérnök együttműködése nagy lehetőséget rejt magában, hiszen teljesen máshogy látjuk a világot, máshogy viszonyulunk hozzá. Reméltem, hogy Olgától egy „out of the box” szemléletet kapok, amely akár a PhD kutatásomat is elősegítheti.

Hogy fest a közös munka Kocsi Olgával? Hogyan képzeljük el, amikor a mérnök és a művész lemegy a laborba, és nekilát a feladatoknak?

Nagyon élvezem az Olgával való közös munkát, hiszen színesíti a hétköznapjaimat. Olga teljesen máshogyan látja a labor eszközei nyújtotta lehetőségeket. Az elején szükség volt rá, hogy megfelelően összecsiszolódjunk, és az Olga által elképzelt dolgokat megvalósíthatóvá tegyük. A mozgásvizsgáló laboratóriumban a mérnök kollégákkal és hallgatókkal általában biomechanikai vizsgálatokkal foglalkozunk, egyensúlyozást, járásképet, speciális mozgásokat vizsgálunk. Ehhez képest Olga a láthatatlan munkát szerette volna megjeleníteni, több háztartásban végzett feladatot rögzítettünk, illetve munkafolyamatokat vettünk fel. Érdekes volt számomra is megtapasztalni, hogy a mérnöki szemmel lényegtelen mozgásnak is milyen lenyomata lehet.

Tanultál már valami újat a program alatt?

Nagyon élvezem, hogy mennyire más megvilágításban látja a különböző dolgokat egy művész és egy mérnök: akár egyetlen művészi gondolat is elősegítheti a tudomány előrehaladását. Számomra nagyon érdekes, ahogyan Olga a láthatatlan munkát próbálja láthatóvá tenni, és ezzel gondolatokat ébreszt bennem, hogy mennyire lehet összekombinálni például a házimunkát és a testedzést. Olyan rehabilitációs és funkcionális feladatokat lehetne kitalálni, amikkel nemcsak magunkat, de háztartásunkat is karban tarthatjuk.

Elszántságodat jól mutatja, hogy PhD tanulmányaid mellett fitness-világbajnokságra készülsz. Mesélnél kicsit a sportkarrieredről?

Így igaz, a 2022/23-as tanév első félévében versenyekre is készültem, fő célomként pedig a fitness-világbajnokságot tűztem ki. Számomra nagyon fontos a sport, kiskorom óta sportolok, 16 éve versenyzem is. Számos eredményt értem el az évek során, legbüszkébb a junior világbajnoki címemre és a felnőtt világbajnoki ezüstérmemre vagyok. Emellett kétszer is megkaptam a Nemzeti Versenysport Szövetség kitüntetését, amit minden éveben az adott sportág legkiemelkedőbb versenyzője kap.

forrás: bme.hu/Várszegi Gábor

Milyen a kapcsolat a mérnöki tanulmányok és a sport között?

Számomra mindig kiegészítette egymást a tanulás és a sport. Megtanított hatékonynak lenni, hogy a rendelkezésre álló kis időből is ki tudjam hozni a maximumot. Mindemellett az egyetemi tanulmányaimmal párhuzamosan és a versenysportolói karrierem mellett két OKJ-s tanfolyamot is elvégeztem, csoportos és személyi edző lettem, és dolgozom is csoportos oktatóként. Mindezek miatt nagy örömömre szolgál, hogy lehetőséget kaptam, hogy PhD kutatásaim során Kiss Rita tanárnő vezetésével sportmozgáselemzéssel foglalkozhassam, hiszen így ötvözni tudom a sportban szerzett tudásomat a mérnöki területen tanultakkal.

Olga kiállítás 2023 márciusában nyílik majd. Milyen feladatok vannak még hátra addig?

Olga szeretett volna rengeteg mozgást rögzíteni, ami mérnöki szemmel kevésbé tűnik jelentősnek (például, ahogy egy anyuka játszik a gyerekével, vagy egy nő megfésülködik, egy táncos felmos), és ezeket több médiumban megjeleníteni. E mozdulatok lenyomatait láthatják majd a nézők a zárókiállításon. Magával a munkával szerencsére jól haladunk, a laborfelvételeket elkészítettük, és a feldolgozási szakaszban vagyunk.

Vasvári Magor