Láthatatlan mozgás – készülnek Kocsi Olga munkái a zárókiállításra

Kocsi Olga megmutatta, hol tartanak a közös munkában témavezetőjével, és mit fog kiállítani rezidens időszakának zárása képpen

Március 8-án lesz Kocsi Olga műveinek bemutatása a közönség előtt a Műegyetemen. Egyik témavezetőjével, Ágoston Dorottyával ízélítőt adtak a munkafolyamatokból, és a művész megmutatta az első elkészült darabokat.

Olga a rezidenciaprogram során a BME mozgásvizsgáló laboratóriumában dolgozott. Az alkotások célja a „láthatatlan munka” rögzítése. A művész ismerőseinek foglalkozásukkal nem összefüggő munkáját: a tudós főzését, a képzőművész takarítását, a színházrendező jógázását rögzítette a laborban többféle technikával, és az így nyert adatokat különböző formákban fogja a kiállítás megjeleníteni.

Egy mozdulatsor üvegre nyomtatva

Az egyik izgalmas feladat a motion capture-rel történő felvételek reprezentálása, amiket időrendben illesztenek össze egy-egy üveginstallációvá. Az üveglapokra így a mozgást és tulajdonképpen magát az időt is rá tudják nyomtatni. Készültek kinnect-kamerás felvételek is, Olga ezt a saját fejlesztésű szoftvert mutatta be az őszi Kutatók éjszakáján is. Minden felvett mozdulatsorról készültek fotósorozatok is, illetve a mozgás által „leírt” vonalakat 3D nyomtatóval is előhívják, így a mozgás a térben is megjelenik, bizarr szobrok formájában.

A március 8-i kiállításon Kocsi Olga munkái mellett a másik rezidens művész, Boruzs Ádám káosz-ingájának továbbfejlesztett változatát is megnézhetjük a BME K épületének aulájában.

Vasvári Magor